En delad bild med två sektioner. Den vänstra sektionen visar en insidan av en påse med två lila sprutor inuti, omgivna av vitt tyg. Den högra sektionen visar ett modernt byggnadskomplex med färgglada, geometriska mönster på en vägg och en lekplats framför, inklusive en lekställning som liknar en slott. Östra sjukhuset Göteborg, neonatalavdelning.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
En mamma misstänks medvetet ha svultit sitt barn. I en kudde på neonatalavdelningen hittade personalen sprutor med mjölk – dessa misstänks mamman ha gömt undan. Foto: Polisens förundersökning, TT

Rättegången om misstänkt Münchhausen by proxy startar i Göteborgs tingsrätt

Publicerad

Den för tidigt födda flickan ordinerades mycket mat – trots det rasade hon i vikt. Till slut började personalen misstänka att det var mamman som, genom Münchhausen by proxy, skadade dottern. Nu startar rättegången.

Några dagar efter förlossningen på våren 2021 började personalen på neonatalavdelningen på Östra sjukhuset i Göteborg misstänka att något var fel.

Både flickans hjärtfrekvens och blodsocker var lågt och hon hade svårt att hålla kroppstemperaturen, symtom som var svårförklarade för vårdpersonalen.

Misstänks lida av Münchhausen by proxy

Prover som togs visade på höga nivåer av den blodtryckssänkande medicinen Metoprolol i blodet på flickan – samma medicin som mamman själv åt.

– Om tillståndet hade fortsatt hade det blivit livshotande enligt vårdpersonalen, säger Sara Derakti som är senior åklagare i fallet.

Mamman misstänks för den ovanliga formen av barnmisshandel – Münchhausen by proxy. Alltså att hon själv orsakat flickans symtom.

Mamman är åtalad för grov misshandel av sitt spädbarn. Förutom att hon misstänks för att ha gett dottern blodtrycksmedicin gjorde personalen fler fynd som ledde till att polis larmades.

Personal på Östra sjukhuset larmade

På neonatalavdelningen hittades sprutor fulla med mat inuti en kudde och även i en papperskorg på toaletten. Något som mamman misstänks ha gömt undan och därmed svultit sitt barn.

– Det fanns ett matschema, enligt vilket den tilltalade mamman skulle mata målsäganden, säger Sara Derakti.

Mamman förnekar brott och säger i förhör att hon försökte få igång amningen, men att hon också kan ha drabbats av en förlossningsdepression.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.