Det var på fredagmorgonen som regeringen meddelade att de tänker pröva om Preem ska få tillstånd att kraftigt bygga ut sitt raffinaderi i Lysekil.
Frågan har väckt mycket stor uppmärksamhet eftersom den kommer innebära kraftiga koldioxidutsläpp.
Strax före lunch höll Isabella Lövin (MP) en pressträff där hon förklarade varför regeringen beslutat sig för att ta över frågan samt redogjorde för hur det ska gå till.
– Vi måste vidta kraftfulla åtgärder i vårt klimatarbete. Det är en av våra främsta prioriteringar för den här regeringen. Naturvårdsverket har lämnat underrättelser om Preems verksamhet som gör att vi får lagligt utrymme att se på det här ärendet, säger Isabella Lövin under presskonferensen.
”Handlar inte om utsläppsrätter”
Mark- och miljööverdomstolen ska bereda frågan innan regeringen kan ta över frågan helt, sa miljöminister Isabella Lövin. Först när det är klart kan regeringen ta över fallet. Mark- och miljööverdomstolen kommer påbörja det arbetet i början av nästa år.
Rätten kommer hålla förhandlingar, för att regeringen senare ska fatta beslut i tillåtlighet för den planerade verksamheten.
– Vi har en klimatlag och en klimatkris och vi ska ner till noll nettoutsläpp av växthusgaser till år 2045. Det handlar om en ökning av utsläpp som skulle öka våra utsläpp med tre procent, säger Isabella Lövin.
Utsläppen kan ju ske i stället i något annat land, och då har vi bara fått minskade arbetstillfällen?
– Vi står inför en historisk omställning och alla har ansvar att ändra sig på olika nationella plan, säger Isabella Lövin.
Hon menade att det inte handlar om handeln med utsläppsrätter utan istället om att regeringen ska få utrymme att hantera ärenden som rör klimatmålen.
Sedan 1 januari 2018 har regeringen ett klimatlag som innebär bland annat att nettoutsläppen ska ner till noll till år 2045 när det kommer till växthusgaser.
Det innebär att utsläppen från verksamheter i Sverige ska vara 85 procent lägre år 2045 än 1990.
Preems presschef: ”En del av demokratin”
Preems presschef Dani Backteg säger att företaget välkomnar att regeringen nu vill utreda frågan och att den lämnar Mark- och miljödomstolen.
– Det är en del av demokratin, och vi välkomnar den, säger han till SVT.
Han menar också att den tekniska utvecklingen, bland annat hur man kan fånga in koldioxidutsläpp, kommer göra att man kan använda restprodukter som tidigare inte har fått något användningsområde.
– Vi tycker att vi gör ett mer klimatansvar genom att ta hand om restprodukterna, annars kommer en annan aktör ta hand om den frågan och de kommer inte vara lika duktiga på att göra det som vi är, säger han.
Dani Backteg säger också att utbyggnaden kommer minska utsläppen på andra håll, hos andra aktörer.
– Det är helt klart en komplex fråga, säger han.
Ökade växthusgaser
Det var i november förra året som Mark- och miljödomstolen gav tillstånd till utbyggnaden, som Preem vill göra för att kunna omvandla tjockolja till renare former av drivmedel för fartygsmarknaden.
Utbyggnaden, som beräknas kosta 15 miljarder, innebär att företagets utsläpp av koldioxid fördubblas. Enligt Preem handlar det om ökade växthusgaser från 1,7 miljoner ton till 3,4 miljoner ton per år.
Det motsvarar 17 procent av dagens totala utsläpp från all industri i Sverige – eller mer än sex gånger inrikesflygets årliga utsläpp.
Utbyggnaden
Preem vill bygga ut från att använda högst 11,4 miljoner ton råvara per år till högst 13,9 miljoner ton.
Man vill bland annat få tillstånd att använda förnybara bioråvaror i produktionen. En annan del i planen är dock att kunna ta hand om tjockolja, i dag en sorts restprodukt som används som mindre miljövänligt fartygsbränsle, och göra bensin eller diesel av den. Men för processen krävs vätgas, vilket i sin tur ger utsläpp av koldioxid.
Utsläppen av koldioxid kan enligt Preem komma att dubbleras, från 1,7 miljoner ton årligen till 3,4 miljoner ton. Samtidigt väntas utsläppen från raffinaderiets produkter (bensin, diesel) minska med 800 000 ton. Bolaget planerar också en anläggning för att fånga in och lagra omkring 500 000 ton av utsläppen.
Den planerade utbyggnaden väntas ge omkring 150 nya jobb.
Tidigare har mark- och miljödomstolen vid Vänersborgs tingsrätt gett Preem klartecken för projektet. Domen överklagades dock av flera organisationer och drygt 100 privatpersoner. Mark- och miljööverdomstolen avslår omkring hälften av överklagandena, men ger prövningstillstånd till bland annat Naturskyddsföreningens och övriga privatpersoners överklaganden.
Källa: Preem samt Mark- och miljööverdomstolen