Får Preem grönt ljus kommer de fortsätta planera utbyggnaden, även om inget slutgiltigt beslut ännu fattats. Foto: SVT/TT

Preem om kritiken: ”Vi tar klimatet på största allvar”

Uppdaterad
Publicerad

Preems planerade utbyggnad i Lysekil har väckt starka känslor från olika håll. Företaget menar att man ska försöka minska sina klimatpåverkande utsläpp vid raffinaderiet om planerna får godkänt. Men Naturskyddsföreningen är kritisk.

Planerna på att bygga ut raffinaderiet på Västkusten har väckt skarp kritik från miljöorganisationer. Drygt hundra personer, främst boende i närområdet, har tillsammans med bland annat Naturskyddsföreningen överklagat Mark- och miljödomstolens dom från i fjol där utbyggnaden fick grönt ljus.

På fredag bestämmer Mark- och miljööverdomstolen om de ska ta upp fallet. Gör de inte det ligger den tidigare domen fast och Preem får tillstånd att bygga ut sin verksamhet. Naturskyddsföreningen ifrågasätter expansionsplanerna.

Utbyggnad av Preem

– Vi tycker att det är obegripligt att investera så mycket pengar i en verksamhet som går tvärs emot de klimatmål som riksdagen har beslutat om, och som klimatet behöver, säger ordförande Johanna Sandahl.

Preem menar att de gör vad de kan för att minska sina utsläpp.

– Vi på Preem tar framtiden, klimatet och hållbarhet på jättestort allvar. Och vi vill sänka vår klimatpåverkan framåt och vi vill bidra till de mål som FN och EU och Sverige sätter upp, säger hållbarhetschefen Malin Hallin.

”Vi tror på tekniken”

Företaget planerar en anläggning med CCS-teknik (se faktaruta), som man hoppas ska kunna fånga in och lagra uppåt 500 000 ton koldioxid per år. Men Naturskyddsföreningen ställer sig skeptiska till att luta sig mot den tekniken eftersom den fortfarande är i försöksstadiet.

– Vi vet inte hur den kommer fungera i stor skala ännu. Det här planerar man använda på de nya utsläppen men för att klara klimatutmaningen behöver den användas på redan befintliga utsläpp, säger Johanna Sandahl.

– Vi tror på att tekniken kommer fungera och att vi kommer lära oss jättemycket, säger Malin Hallin på Preem.

Nu inväntar många Mark- och miljööverdomstolens beslut. Får Preem fortsatt tillstånd kommer de fortsätta planera utbyggnaden, även om inget slutgiltigt beslut ännu fattats. Totalt planerar företaget investeringar i Lysekil på cirka 15 miljarder.

Så fungerar CCS-tekniken

I stället för att släppas ut via skorsten kan koldioxid renas bort nästan helt och sedan pumpas ner i berggrunden. De kallas koldioxidinfångning och lagring, eller (Carbon Capture and Storage, CCS).

Genom att avskilja koldioxiden från avgaserna och begrava den i berggrunden minskar halten koldioxid i atmosfären.

Enligt FN:s klimatpanel IPCC är CCS-tekniken helt nödvändig för att klara klimatmålen och man räknar med att hundratals gigaton C02 måste renas bort från atmosfären.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Utbyggnad av Preem

Mer i ämnet