Västra Götalandsregionen förlängde avtal med en leverantör för mödravården i Tjörn och Stenungsund fyra gånger – mellan 2014 fram till 2017 – men inte vid något tillfälle har det gjorts någon annonsering eller offentlig upphandling.
I augusti 2016, avrådde regionens jurister från att förlänga avtalet den fjärde gången, eftersom det kunde likställas med en otillåten direktupphandling. Men västra hälso- och sjukvårdsnämnden gick emot juristerna och samma företag fick fortsatt avtal.
Konkurrensverket vände sig i höstas till förvaltningsrätten med krav på att regionen ska betala 1 150 000 i upphandlingsskadeavgift. Nu har de fått rätt.
Syfte att upprätthålla patientsäkerhet
Förvaltningsrätten anser att regionen har haft gott om tid på sig att utannonsera avtalet sedan den första förlängningen 2014.
Regionen hävdar att bötesbeloppet borde avskrivas helt eller att de får nedsatt bötesbelopp. De anser att de inte dragit några ekonomiska fördelar av att förlänga avtalet. Tvärtom försvarar de sig med med syftet att upprätthålla en patientsäker vård antagligen gjort att de fått betala en högre ersättning.
”Under inga omständigheter kan överträdelsen anses såpass allvarlig att det finns skäl att fastställa avgiften till ett belopp som motsvarar 8,5 procent av kontraktsvärdet”, skrev regionen i sin talan till förvaltningsrätten.
Försvårande omständigheter
Regionen har tidigare gjort sig skyldig till otillåten direktupphandling. 2015 gällde det journalhanteringstjänster och regionen dömdes då att betala upphandlingsböter på närmare en halv miljon kronor. Detta är alltså den andra domen på kort tid, förvaltningsrätten konstaterar därför att det ”föreligger ett upprepat beteende”.
På grund av upprepat beteende och att de gått emot juristernas avrådan har Konkurrensverket tidigare påpekat att det är försvårande omständigheter vilket gör att de ställer krav på högre bötesbelopp.
Regionen kommer att överklaga förvaltningsrättens dom.