Många vill hjälpa i kampen mot coronaviruset, och Linn Riedl på Västra Götalandsregionen ansvarar för gåvornas mottagande. Foto: TT/SVT

Regionen överösta med gåvor – tvingas tacka nej till mycket

Uppdaterad
Publicerad

Coronapandemin har satt hälso- och sjukvården i Västsverige under större press än någonsin, men samtidigt får regionen runt 100 erbjudanden om dagen från både privatpersoner och företag som vill dra sitt strå till stacken.

Handsprit, lunchlådor, skyddsutrustning, hotellrum och taxiresor. I kampen mot coronaviruset är det många som vill hjälpa till.

– Det kan vara allt verkligen, det var till och med en person som hörde av sig och ville anordna en välgörenhetskonsert, säger Linn Riedl, förändringsstrateg på Västra Götalandsregionen och ansvarig för att samordna mottagandet av gåvor.

Coronaviruset i Västsverige

Och allt ska skickas till samma ställe, en lagerdepå i Sisjön i södra Göteborg, innan det distribueras tillbaka ut i regionen dit det behövs som mest.

Tvingas tacka nej till mycket

Efter att många lämnat varor direkt till sjukhus och vårdenheter efterfrågar man nu att allt lämnas in centralt. På så sätt ska sjukvården inte belastas i onödan, och man ska kunna försäkra sig om att gåvorna är kvalitetssäkrade.

– Om det exempelvis är skyddsutrustning som har donerats så måste vi försäkra oss om att det inte är en kopia och att det verkligen fungerar, innan vi skickar ut det i systemet, säger Linn Riedl.

För att göra den typen av kvalitetssäkring tas ofta en expert in för att göra bedömningen, exempelvis jurister med patentkunskap eller vårdspecialister. 

Gåvan regionen oftast tvingas tacka nej till är livsmedelsprodukter utan innehållsförteckning.

– Vi är väldigt hårt reglerade just där och kan inte ta emot livsmedel som inte är fabriksförslutna.

Prioriterar skyddsutrustning

Platsen på depån i Sisjön är begränsad, men hittills klarar man av trycket.

– Det finns plats, men vi prioriterar produkter som är viktiga just nu. Det är klart att vi behöver platsen mer för en pall med munskydd än för en pall med kex, säger Linn Riedl.

Fotnot: På grund av hög arbetsbelastning och smittorisk fick SVT Nyheter Väst inte komma in och filma i lagerdepån i Sisjön.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västsverige

Mer i ämnet