Invånare i ett så kallat riskområde uppmanas att vaccinera sig mot TBE, då det är det enda sättet att stoppa smittan, det menar smittskyddsläkarna i Västra Götalands regionen.
Den uppmaningen har lett till att många prioriterat vaccineringen som lett till att det vanligaste vaccinet mot TBE tagit slut helt och att det andra är på god väg, vilket P4 Väst var först att rapportera om.
– Det upphandlade vaccinet, FSME-Immun, är helt slut hos leverenatören och prognosen just nu är att det kommer i början av juli, berättar biträdande smittskyddsläkare Gunilla Ockborn för SVT Nyheter Väst.
Ökad medvetenhet
Anledningen till att vaccinet nu är slut beror på att efterfrågan mer än fördubblats.
– Det är mer än dubbelt så många som vaccinerat sig i år jämfört med förra året. Flera landsting har gått ut och rekommenderat vaccinering mot TBE och medvetenheten har ökat bland invånarna.
Har det beställts för lite?
– TBE-vaccinet fungerar inte som andra vaccin där man gör en beräkning av hur mycket som behövs. Skillnaden är att individen själv gör sin egen riskbedömning om den vill ta vaccin, till skillnad från exempelvis barnvaccin där vi vet att det är ett visst antal som ska vaccineras varje år.
Värst för de som inte tagit första sprutan
Det finns bara två producenter av TBE-vaccin, så när de har slut i lagret, så går det inte att få tag på på annat sätt.
– För de som tagit den första sprutan så är det ingen fara att vänta till lagret fylls på igen, den andra sprutan behöver inte tas förrän mellan en och tre månader efter den första. Värst är det för de som inte tagit den första sprutan och är helt oskyddade, säger Gunilla Ockborn.
Här är Västra Götalands regionens karta över riskområden för TBE-smitta.
Det här är TBE
- TBE står för tick-borne encephalitis som betyder fästingburen hjärninflammation. Det är en virussjukdom som sprids av fästingar.
- Symptomen är till exempel feber, huvudvärk, kräkningar, ljuskänslighet och koncentrationssvårigheter.
- Om viruset sprids till hjärnan kan det påverka det centrala nervsystemet och leda till förlamning.
Källa: 1177.se och Medibas