Jonas Andersson svarar på kritiken sedan Isabella Kühnel förlorat sin medicin. Foto: Liberalerna, SVT

Regionen svarar på kritiken när Isabella inte får medicin

Uppdaterad
Publicerad

I Västra Götaland är det den enskilda kliniken som får ta kostnaden om en patient behöver en medicin som inte ingår i högkostnadsskyddet. Jonas Andersson (L), ordförande i Hälso- och sjukvårdsstyrelsen i Västra Götaland, öppnar nu för en förändring.

– Det kan finnas anledning att se över den modell vi har, säger han till SVT Nyheter Väst.

När Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket fattat beslut om att ett läkemedel inte ska subventioneras, kan landstingen ändå göra lokala undantag.

Men rutinerna skiljer sig åt. I Stockholms landsting finns en enhet för individuella vårdärenden där behandlande läkare kan ansöka om subvention för en enskild patient. Kostnaden tas då centralt. I Västra Götaland är det istället kliniken som får ta kostnaden om man gör ett undantag.

Överläkare kritisk

Isabella behöver ögondropparna för att förhindra skador på ögonen. Skador som till slut kan göra henne blind. Foto: SVT

I Isabella Kühnels fall är det ögonkliniken på Sahlgrenska Universitetssjukhuset som ska avgöra om Isabella ska få sina ögondroppar. Där är man kritisk till modellen.  

– Det kan inte vara den enskilde klinikchefen som måste göra en bedömning på ekonomiska grunder. Har du en liten budget och så läggs det till en kostnad på en halv miljon kronor, det funkar ju inte, säger Marita Andersson Grönlund, sektionschef och överläkare.

Ordförande i hälso- och sjukvårdsstyrelsen, Jonas Andersson (L), håller med om att det kan innebära en rejäl kostnad för en enskild klinik, men menar ändå att systemet i grund och botten är bra.

– Vi hade en tid där vi skickade läkemedelsfakturorna till staten. Då ökade läkemedelskostnaderna med tio procent per år. Nu är vi på en rimligare nivå.

Regionen kan tillföra resurser

Enligt Jonas Andersson (L) finns en möjlighet för Hälso- och sjukvårdsförvaltningen att besluta att stötta en klinik som haft höga kostnader för särskilda läkemedel. Men den centrala potten omfattar bara läkemedel som ligger i förmånen.

– Till exempel har vi ett MS-centrum på Sahlgrenska dit patienter från hela regionen skickas. Där har Hälso- och sjukvårdsförvaltningen skjutit till extra resurser.

Tycker du att det finns anledning att se över modellen?

– Det kan finnas anledning till det. Men just nu pågår en statlig utredning om läkemedelsfinansiering som vi och många andra väntar in. Om staten tar större ansvar för särläkemedel kan problemet vara löst.

Men vad kan regionen göra nu, i Isabellas fall?

– Det är klart att jag fyra veckor innan ett val skulle vilja säga att vi kan lösa finansieringen, men det är för tidigt. Jag behöver mer kunskap.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Isabellas ögondroppar

Mer i ämnet