Delad bild. Till vänster syns entrén till Liseberg i Göteborg. Och till höger står Mårten Westlund, PR- och kommunikationschef på Liseberg i en blå skjorta i solljuset.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Liseberg har märkt av en ökning av ordningsproblem i parken sedan öppningen för en månad sedan. Hör Mårten Westlund, pr- och kommunikationschef på Liseberg om varför han tror att det blivit så. Foto: SVT

Rekordmånga årskort indragna på Liseberg – efter bara en månad öppet

Uppdaterad
Publicerad

I slutet av april slog Liseberg upp dörrarna för säsongen. En månad senare har man redan fått dra in 50 personers årskort efter att personer har brutit mot nöjesparkens regler.

– Vi har en väldigt låg tolerans, om inte nolltolerans, mot dåligt beteende i parken, kan man inte bete sig ryker guldpasset, säger Mårten Westlund, PR- och kommunikationschef på Liseberg.

Sedan Liseberg hade sin premiär den 23 april har man haft öppet i närmare 20 dagar. Trots det har nu femtio personer blivit av med sina årskort eller guldpass, något även Göteborgs-Posten berättat om.

Det som har fått Liseberg att agera är bland annat att personer stört andra i parken, stått upp i attraktioner och även smitit förbi i köerna.

– Vi får dessvärre dra in årskort varje år, men det har varit lite mer i år än tidigare, säger Mårten Westlund.

”Har inte lärt sig att köa”

Liseberg har svårt att svara på varför ordningsstörningarna i parken i år har ökat, men en av nöjesparkens egna teser är att det kan ligga i ett generationsproblem.

– Det är främst tonåringar som detta drabbar, och vi har en ny generation som inte har lärt sig att köa. Det har dessutom varit varmt, så det kan skapa en frustration att stå i en kö, säger Mårten Westlund.

Förändrat säkerhetsarbetet

Ett fåtal av de personer som blivit av med sina årskort har även blivit polisanmälda. För att öka tryggheten i parken under säsongen har man nu förändrat hur parkens vakter jobbar.

– Vi har förändrat vårt upplägg och punktbevakar de ställen i parken där det är återkommande stök. Men vi försöker även att jobba preventivt med att se mönster i parken, för att stoppa händelser innan de händer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.