En delad bild som visar två scener. Den vänstra delen visar en öppen plats i skogen med en stenlagd struktur på marken, vilket tyder på en arkeologisk utgrävning eller fornlämning. Den högra delen visar en person inomhus som pratar med en mikrofon.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Min kollega föreslog att vi skulle göra en utgrävning – och så började det”, säger arkeologen Kristina Lindholm. Starta klippet för att se vad utgrävningarna ledde fram till. Foto: SVT

Resandefolkets boplatser fornlämningsförklaras i Dals-Ed och Tanum

Publicerad

Två av resandefolkets tidigare boplatser i Tanum och Dals-Ed har nu fornlämningsförklarats av länsstyrelsen. Under söndagen firades de nya fornminnena på resandefolkets högtidsdag.

Boplatserna Snarsmon i Tanums kommun och Skojareberget i Dals-Eds kommun var aktiva under 1800-talet och fram till tidigt 1900-tal.

Under 2024 har Länsstyrelsen utrett om lämningarna efter resandebosättningarna ska klassas som fornlämningar, och enligt utredningen utgör de ”på ett konkret sätt materiella spår av ett strukturellt utanförskap ända fram till 1900-talet”.

På fredagen beslutade länsstyrelsen att boplatserna ska fornlämningsförklaras.

– Det här bidrar ju till minoritetspolitiken och att det är en stor grupp människor som egentligen inte funnits med i vårt kulturarv, säger Mats Herklint, länsantikvarie för kulturmiljöenheten på länsstyrelsen.

”Behöver ta itu med historien”

Resandefolkets historia i Sverige har präglats av utanförskap, vilket inte minst kan ses på de nya fornminnena där boplatserna är placerade långt ifrån övriga civilisationen.

– Man behöver nog ta itu med historien och börja erkänna de övergrepp och kränkningar som alla romer, olika romska grupper i Sverige, har fått erfara, säger Soraya Post, tidigare Europaparlamentariker för Fi och numera ledamot för romska rådet i Göteborg.

År 2000 erkändes resandefolket som den största och äldsta gruppen i minoriteten romer och är därmed en nationell minoritet i Sverige.

Arkeologiska fynd

Frågan om att utreda platsen i Tanums kommun väcktes av Bohusläns museum redan 2014. Fornlämningen består av 12 husgrunder där familjer från resandefolket levde mellan 1860 och 1907.

Under flera år gjorde museet arkeologiska utgrävningar på platsen. Då dokumenterades både föremål och de sätt på vilka husen var byggda. Bland annat hittades personliga saker, bruksföremål, redskap och verktyg.

I Dals-Ed består fornminnet av ett 20-tal hus på utmarken till Västra Hökesäter. På platsen uppskattas det ha bott familjer från resandefolket mellan 1825 till omkring 1910. De försörjde sig på hantverk och handel som bedrevs både i Sverige och Norge, enligt utredningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.