Från och med tisdag kommer lunchgästerna på Restaurang Nygård i Åmål mötas av en annorlunda syn. Istället för att själva plocka från buffén kommer en av restaurangens kockar att servera dem. Orsaken är att antalet gäster minskat med över 60% inom loppet av en vecka.
– Jag har aldrig varit med om något liknande, och jag har drivit restaurang sedan 1978, säger ägaren Bosse Svensson.
Han ser rädslan för att drabbas av coronaviruset som den enskilda orsaken till att kunderna uteblir.
Fler restauranger ändrar
Förändringen vid buffén görs för att skapa en miljö där kunderna känner sig säkrare ur smittspridningssynpunkt. Liknande åtgärder har gjorts vid ytterligare en åmålsrestaurang, Café Kupén, som den senaste veckan tappat 70 procent av sina kunder. På sociala medier informerar de även om skärpta hygienrutiner.
– Jag tycker att det är väldigt obehagligt, vi har tappat nästan all försäljning vi har och detta är det vi lever på, säger ägaren Jonas Andersson.
Anser du att åmålsborna kan vara trygga i att gå ut och äta?
– Ja absolut. Vi jobbar ju med rutinerna hela tiden. Så länge de tar sitt ansvar och håller sina händer rena så ser inte jag något problem för dem att gå ut och ha roligt, säger han.
Hoppas på politiskt stöd
Än så länge har ingen av dem behövt lägga några varsel, men det finns med i tankarna. Bosse Svensson har tät kontakt med branschorganisationen Visita om vilka andra möjligheter som finns och han hoppas på ett politiskt stödpaket till näringen. I nuläget är ovissheten både stor och påfrestande.
– Vi vet ju inte idag hur länge vi orkar hålla på. Kommer det här fortsätta en vecka till eller månad? säger han.