rikspolisen

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör rikspolisen om hur gängkriminella rekryterar unga. Foto: Laura Vandelin/SVT

Rikspolischefen: Gängkriminella rekryterar unga – helt öppet på sociala medier

Uppdaterad
Publicerad

Två grova våldsbrott i Göteborg och Kungsbacka inom några dagar. De har ingen koppling men en likhet finns – de misstänkta förövarna är unga, tre är under 15 år.

Rikspolischefen Petra Lundh menar att det är ytterst problematiskt.

– Helt hänsynslöst, säger hon.

Natten till den 4 oktober exploderar en handgranat i Partille, några timmar senare sker ytterligare en explosion, den här gången i Angered.

Efter bara några timmar meddelar polisen att en 14-årig kille misstänks för att ha utfört sprängningarna, senare grips även en 15-årig kille från Dalsland och även han misstänks vara inblandad. Polisen uppger att det finns kopplingar mellan dåden.

Sprängladdningar i Göteborg

Två dagar senare, söndagen den 6 oktober, larmas polisen till köpcentret Kungsmässan i Kungsbacka efter att en butiksanställt blivit skjuten. En 14-årig kille kan gripas på platsen och dagen därpå grips en 14-årig pojke till. Även han misstänks vara inblandad i skottlossningen.

Rikspolischefen: Måste ge unga ett värdigt liv

Händelsen i Kungsbacka har inga kopplingar till sprängningarna i Partille och Angered. Men det finns en gemensam nämnare – de misstänkta förövarna är unga.

– Vi behöver visa unga att det finns vägar till ett värdigt och normalt liv som inte innefattar våld, säger rikspolischefen Petra Lundh.

Gängkriminella rekryterar unga på sociala medier

Petra Lundh tillträdde som rikspolischef för snart ett år sedan. Och hennes senaste tid har handlat mycket om den nya vågen av unga våldsverkare.

– Sedan några månader tillbaka har vi sett att gängkriminella rekryterar helt öppet på sociala medier, säger hon.

Hon menar också att polisen behöver komma åt gängens övre- och mellanskikt, och att tillgång till krypterade chattar är en väg in.

– De här personerna sitter ibland utomlands och styr och beställer sådana här typer av jobb, vi behöver ha flera infallsvinklar för att ställa dem inför rätta, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sprängladdningar i Göteborg

Mer i ämnet