Risk för nya mässlingsfall efter semestern

Publicerad

Enstaka fall av mässling har rapporterats sedan utbrottet i Göteborg i början på året. Senast ett fall i Kungälv förra veckan. Men sommaren kan komma att ändra på det, enligt smittskyddsläkare i Västra Götalandsregionen.

Vårdcentralen Dagson i Uddevalla stängde i måndags sedan man haft ett misstänkt fall av mässling. Troligen är det dock ett falskt larm och man hoppas att redan under tisdagen kunna blåsa faran över.

Det dyker dock upp mässlingfall på olika ställen i landet. Förra veckan konstaterades ett fall i Kungälv norr om Göteborg. Men genom ett snabbt ingripande och smittspårning kunde man hindra sjukdomen från att spridas.

Men smittskyddsläkarna befarar att sommarens alla semesterresor ska innebära att vi får nya fall av mässling. I flera länder i Europa pågår större utbrott. Och med det ökande resandet är risken stor att ovaccinerade resenärer exponeras och kommer hem med smittan.

Flera utbrott

European Centre for Disease Prevention and Control (ECDC) ger regelbundet ur rapporter om läget för smittsamma sjukdomar. I den senaste rapporten från början på juni 2018 talas det om flera utbrott.

Ukraina är det land som kanske har drabbats värst. Över 18 000 fall har rapporterats. 3 000 fall bara sedan förra rapporten i slutet på maj. Bland smitthärdarna nämns Lviv, Odessa och Kiev.

– I Ukraina rasar vaccinationsfrekvensen. Det är risk för en hel befolkning. Bara under 2018 har man hittills rapporterat över 12 000 fall med mässling och 9 dödsfall. Det är ur vaccinationssynpunkt ett land i kris, säger Leif Dotevall.

Också Ryssland där fotbolls-VM pågår är drabbat. 1 150 fall av mässling har konstaterats under 2018. En ökning med 35 procent jämfört med hela förra året. Och listan på länder kan göras lång.

Rumänien har haft 3 250 fall med 18 dödsfall under 2018. Sedan utbrottet startade i landet 2016 har 13 000 fall konstaterats och 55 människor har dött. England och Wales har haft 1 350 fall, många fall i London, och i Frankrike noteras 2 300 fall sedan i november. I Tyskland har 240 fall upptäckts, i Italien 1 550 fall, som krävt fyra liv, och i Grekland 2 000 fall. För att ta några exempel.

Tillbaka till Sverige

Leif Dotevall hoppas och tror att de som kommer tillbaka till Sverige och som har smittats av mässlingen ändå ska upptäckas och att spridningen ska kunna hållas till ett minimum.

– Det är sommar och man vistas utomhus. Utomhus sker inte så mycket smittspridning. Men sen har vi alla väntrum, där finns en stor fara. Det enda sättet att förhindra mässling är att fler blir vaccinerade, säger Leif Dotevall.

Fakta: Mässling och vaccin

Fram till 1980-talet insjuknade flera tusen svenskar om året i mässling.

Sjukdomen har blivit ovanlig sedan den infördes i barnvaccinationsprogrammet.

Första dosen ges vid 18 månaders ålder, i ett kombinationsvaccin tillsammans med röda hund och påssjukan.

Vaccinering med två doser infördes 1982. Andra dosen ges i årskurs ett eller två.

Vuxna svenskar som saknar skydd är ofta personer födda i slutet av 1960- eller under 1970-talen, som inte hann få sjukdomen som barn, men var för gamla när vaccinet infördes i barnvaccinationsprogrammet.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.