Lovisa Prim och Tova Ryd läser tredje året på ekonomiprogrammet på Marks Gymnasieskola. De tycker inte att lärarna alltid agerar mot rökning.
– Folk står ute och röker ändå fast de inte får göra det. Känns inte som om lärarna bryr sig så mycket, säger Tova Ryd.
– Man har aldrig sett en lärare gå och säga till direkt, säger Lovisa Prim.
Marks Gymnasieskola är en av de skolor som länsstyrelsen undersökt i sin kartläggning. Totalt har 120 skolor inspekterats i länet. Alla kommuner har minst en skola med i kartläggningen. Undersökningen har gått till genom observationer om rökning förekommit, men också av tecken på rökning som till exempel fimpar och cigarettpaket.
”Måste skydda barn och unga”
Fimpar hittades på 98 procent av gymnasieskolorna och 85 procent av högstadieskolorna.
– Rökningen är ett av våra största folkhälsoproblem. Vi måste tänka på att skydda barn och unga, säger Miia Vuolama tillsynshandläggare på Länsstyrelsen.
Miia Vuolama tycker att skolorna måste agera mer kraftfullt mot rökning på skolgården
– Det är rektorns ansvar att det är rökfritt. Men hen behöver stöd i sitt arbete, till exempel från Skolverket, säger hon.
”Behöver samverka mer”
Markus Ring är rektor på Marks Gymnasieskola. Han tycker att det förebyggande arbetet är viktigt.
– Om lagen säger att det inte ska förekomma någon rökning på skolgården och man hittar fimpar så är det naturligtvis ett tecken på rökning. Det betyder att vi behöver samverka mer för att hitta vägar framåt.
Om du ska vara självkritisk. Vad skulle ni kunna gjort här som ni inte har gjort?
– Det vi skulle kunna göra är att öka tillsynen runt huset. Men det är en resursfråga. Jag väljer att lägga de resurserna på undervisning i stället.