S-profilen från Biskopsgården lämnar partiet – anser att S blivit främlingsfientligt

Uppdaterad
Publicerad

Saida Hussein Moge, S-profil från Biskopsgården, lämnar partiet och sin kandidatur med omedelbar verkan. Hon gör det i protest mot Magdalena Anderssons (S) uttalande där hon sagt att hon inte vill ha några ”Somalitowns”. 

– En folkgrupp pekas ut som syndabockar, säger Saida Hussein Moge till SVT Väst.

Saida Hussein Moge står på Socialdemokraternas vallistor till riksdagen och kommunfullmäktige i Göteborg – nu lämnar hon partiet i protest, något som GP skrivit om. Hon anser att partiet hamnat längre ifrån de värderingar och politik som hon tror på.

”Socialdemokraterna kommer längre ifrån sina rötter och närmar sig allt mer högerpolitik.  Samtidigt som de har blivit ett mer främlingsfientligt parti” skriver hon i sina sociala medier.

Valet 2022 Väst

Kritiserar uttalandet om ”somalitowns”

I inlägget skriver hon att hon förlorat förtroendet för statsminister Magdalena Andersson (S), med hänvisning till ett uttalandet där statsministern lyfte att hon vill ha blandade områden.

– Vi vill inte ha Chinatowns i Sverige, vi vill inte ha Somalitown eller Little Italy, vi ska bo blandat med de olika erfarenheter som vi har, sa Magdalena Andersson i DN:s intervju den 23 augusti.

”Eldar på rasism”

Saida Hussein Moge anser att uttalandet eldar på hat, rasism och utanförskap.

– Hon borde omformulerat sig och pratat om segregation och inte pekat ut folkgrupper.

Partiet beklagar avhoppet

Kommunalrådet Blerta Hoti (S) beklagar att partivännen lämnar, men tycker att man måste se Magdalena Anderssons uttalande i ”sitt rätta sammanhang”:

– Det kommer av välvilja och handlar om att bryta det utanförskap som många barn och familjer från olika delar av världen lever med dagligen.

I årets val står Saida Hussein Moge på plats 10 på socialdemokraternas vallista till riksdagen och på plats 22 till kommunfullmäktige i Göteborg.

Magdalena Andersson (S) har via sin pressekreterare avböjt att kommentera kritiken mot uttalandet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Valet 2022 Väst

Mer i ämnet