Det är söndag kväll, den 24 september 2017. Två ordningsvakter blir attackerade av ett tiotal personer på Rymdtorget i Bergsjön i Göteborg. Det blir kulmen på de oroligheter och drogförsäljning som ägt rum kring torget. Ett regionalt skyddsombud sätter stopp för allt vaktarbete på platsen.
– Denna händelse var väl droppen som fick bägaren att rinna över. Ordningsvakten kunde ha blivit dödad, säger skyddsombudet till SVT.
SVT blev påhoppade
När SVT Nyheter Västs team gör intervjuer på Rymdtorget i anslutning till händelsen kommer en grupp ungdomar fram, bland annat drar de i kameran och sparkar iväg teamets mikrofon.
Nu har det snart gått ett år sedan händelserna. Och nu är läget på Rymdtorget betydligt lugnare.
– Efter att ordningsvakten blivit misshandlad satte vi och staden igång åtgärder, det är inte så att all brottslighet har försvunnit men brottsstatistiken har sjunkit, säger Erika Hallenbo, biträdande tillförordnad chef för polisen Nordost.
20 procent färre brott
Polisens statistik visar att brotten vid torget har minskat med 20 procent efter att åtgärderna sattes in. För att få fram den siffran har polisen mätt antalet narkotikabrott, våldsbrott, rån och stölder som begicks vid torget från det misshandeln ägde rum den 24 september 2017 fram till 1 maj 2018 och jämfört det med samma period ett år tidigare. Efter det ser polisen hur ytterligare åtgärder, som att stänga en krog och sätta upp kameror, har minskat antalet brott ytterligare.
Samarbete en lösning
Det första man gjorde efter misshandeln var att se till att många olika aktörer var synliga på torget – till exempel poliser, ordningsvakter, föreningsvandrare, personal från stadsdelen och Göteborgslokaler. Andra insatser var kameror och ökad städning av torget. Flera av aktörerna lyfter samarbetet mellan till exempel bostadsbolag, polisen, stadsdelen och andra som en viktig faktor.
– Efter händelsen ställde alla upp mangrant och visade mycket hög närvaro. När alla gemensamt gjorde något bra så blev det bra, säger Bo Säljö, säkerhetschef på Göteborgslokaler, som bland annat äger köpcentret på torget.
– Vi ville få dit mer positiva krafter, så vi har haft en hel del aktiviteter till exempel tillsammans med Konstepidemin, säger Bo Säljö.
”Behövs inga vakter längre”
Sedan i maj finns inte längre några vaktbolag på Rymdtorget, förutom vid stängning av köpcentret. Men det beror inte på det tidigare skyddsstoppet, utan på att behovet inte längre finns, enligt Bo Säljö.
– Det är så tryggt nu, så vi behöver inga vakter. Vi har inga indikationer på ordningsstörningar just nu, men är givetvis beredda att ändra upplägg om något skulle ändras.
Istället har Familjebostäder valt att satsa på något som de kallar trygghetsvärdar.
– Vi ville ha en annan framtoning än vad uniformerade ordningsvakter kan ha, säger Jonas Ward, distriktschef Bergsjön Familjebostäder.
Väktare kritisk till kamerorna
SVT Nyheter Väst har pratat med en av väktarna som arbetade på Rymdtorget förra året. Han är kritisk till lösningen med kameror, eftersom han menar att de endast flyttar drogförsäljningen från torget till andra platser, men inte löser problemet. Att försäljningen har flyttat på sig är också Jonas Wards bild.
– Ja, absolut, det är vi medvetna om, vi har sett att det har flyttat mot Komettorget och gångtunnlar och mot Kortedala, säger Jonas Ward.
– Men om det trängs undan till mer undanskymda platser drabbar det inte lika mångas trygghetskänsla, på samma sätt som när det är normaliserat på öppen allmän plats, säger Jonas Ward, som liksom polisen tar upp att varje gång till exempel drogförsäljning tvingas flytta så minskar brotten.
Flera boende runt torget bekräftar bilden av att torget känns tryggt nu, något som Jonas Ward håller med om.
– Det blir lätt fokus på otrygghet men jag får rapporter varje kväll från trygghetsvärdar om att det är många barn ute och leker och spelar fotboll och att det sitter folk ute och har det trevligt, säger Jonas Ward.
Antal brott på Rymdtorget
24 september 2016-1 maj 2017: 104 brott
24 september 2017-1 maj 2018: 83 brott
Källa: Polisen. brotten handlar om narkotikabrott, våldsbrott, rån och stölder