Forskaren visar förbränningsugnen

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med in i anläggningen där docent Martin Seemann visar hur sjukvårdsavfall återvinns, genom att det upphettas och på så sätt sönderdelas i molekyler. Foto: SVT

Så bryts plast från sjukvården ner till molekyler – projektet ger hopp om återvinning

Publicerad

Engångsplasten i vården har hittills varit svår att återvinna. Men ett nytt forskningsprojekt vid Chalmers visar att det är möjligt – genom att bryta ner skräpet ända till molekylnivå.

– Det blir upphettat väldigt, väldigt fort och då bryts materialet sönder i sina molekyler, säger Martin Seemann, docent i energiomvandling.

Det har varit komplicerat att återvinna engångsplast i vården, eftersom produkterna ofta består av en blandning av material. Både olika plaster, men också exempelvis plast och metall. Avfallet har därför helt enkelt eldats upp och bidragit till mer koldioxidutsläpp.

Ångkrackning av plast: ”Det som är smittsamt bryts sönder”

Men på Chalmers tekniska högskola i Göteborg har forskare testat en helt ny metod – så kallad ångkrackning av plast. Då hettas avfallet upp till 800 grader, vilket gör att materialet bryts ner till molekyler. Samtidigt dör även bakterier och andra mikroorganismer.

– Det fina är att även det som är smittsamt bryts sönder, säger Martin Seemann.

Molekylerna kan sedan sättas ihop till nya produkter.

Kräver mycket energi

I projektet testades både enskilda produkter, som munskydd och plasthandskar, men också en blandning motsvarande den genomsnittliga sammansättningen av sjukhusavfall från regionens sjukhus.

Det låter som att det krävs mycket energi för att få till den här processen, är den då klimatsmart?

– Det är en väldigt bra fråga. Det krävs ungefär tio procent av energiinnehållet i materialet för att värma processen. Det är i paritet med vad vi har i dagsläget i kemianläggningar. Men det är en knäckfråga hur man löser den värmeförsörjningen.

Men jämfört med att tillverka ny plast från råolja så sparar man energi?

– Ja, framför allt så eldas det inte upp och skapar utsläpp på det sättet, säger Martin Seemann.

Till vänster en blandning av sjukvårdsavfall som i projektet maldes ner till mindre bitar (som du kan se i den röda lilla behållaren) innan det upphettades i testanläggningen. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.