rektor Matthias Nordgren sitter vid skrivbord, tittar in i kameran.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Matthias Nordgren, rektor på Tingsholmsgymnasiet, berättar om hur skolan påverkats av det misstänkta dubbeldråpet. Foto: George Adam/SVT

Rektorn om hur dubbeldråpet påverkat småstaden: ”Chockerande”

Uppdaterad
Publicerad

Idag faller domen gällande det uppmärksammade misstänkta dubbeldråpet i Ulricehamn. En händelse som skakade om orten för åtta månader sedan. Rektorn Matthias Nordgren på Tingsholmsgymnasiet, där flera av de inblandade i fallet har varit elever menar att händelsen har satt spår.

– Allvaret i de samhällsproblem som finns har blivit allt mer påtagligt för oss, säger han.

De två unga männen som blev ihjälhuggna i en lägenhet i Ulricehamn den 14 september förra året, var 17 och 20 år gamla. Matthias Nordgren kände till de båda avlidna och flera andra inblandade personer. Så också den 22-åriga lägenhetsinnehavaren som står åtalad för dråp i två fall.

– Det var chockerande minst sagt, hela samhället har påverkats på olika sätt, säger Mathias Nordgren, rektor på Tingsholmsgymnasiet.

Då de båda avlidna har varit elever på skolan tillsammans med flera andra av de inblandade personerna valde man att öppna upp ett minnesrum efter händelsen.

– Vi lät även vissa tidigare elever få tillgång till rummet, för att underlätta för dem i sin sorgeprocess.

Varit lugnt på skolan

Trots den tragiska natten i september förra året har han inte märkt av att händelsen påverkat vardagen på skolan.

– Avståndet mellan den trygga och välfungerande skolvardagen vi har här, och mord, det avståndet är inte längre än en kilometer. De båda ytterligheterna finns i samma samhälle.

Kände flera av de inblandade

Under de 14 år som Matthias Nordgren har varit rektor har han träffat på ett stort antal elever, bland dem de båda avlidna och även den dråpåtalade 22-åringen.

– Jag kände till dem på grund av att de begått handlingar som påkallat min uppmärksamhet. Då jag har ett ansvar att se till andra elevers trygghet på skolan. 

Tycker du att ni som skola borde ha tagit mer ansvar för att förhindra att elever hamnar i dåliga miljöer?

Samhället har i stort har haft kännedom om dessa individer, men vi som skola har inte haft en kännedom som hade kunnat avstyra det här, inte en chans.

Klockan 11 under fredagen väntas tingsrätten meddela dom i fallet.

Fotnot: Rektorn Matthias Nordgren är även fullmäktigeledamot för Vänsterpartiet i Ulricehamn

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.