Ett montage med en bild på en man och en kvinna.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Starta klippet för att ta reda på hur många familjer som skrivit på kontrakten. Foto: SVT

Så går det för den tyska metoden i Hjällbo

Publicerad

Ett kontrakt med familjer och insatser som kan sättas in redan i 8-årsåldern. Den metoden provas sedan september i Göteborg för att bryta kriminalitet hos unga. Nu vill arbets- och integrationsministern försöka sprida den till resten av landet.

Nyligen besökte arbetsmarknads- och integrationsministern, Johan Pehrson (L), Hjällbo i Göteborg. På plats fanns representanter från polisen, socialtjänsten och näringslivet.

Fokus på förebyggande arbete

Syftet med mötet var att ta reda på hur olika samhällsaktörer jobbar mot utanförskap och ministern fick bland annat höra om satsningen ”Rätt kurva”, som arbetar förebyggande med barn och ungdomar, som riskerar att dras in i kriminalitet.

– Rätt kurva och andra liknande insatser är helt centralt för att vi ska kunna bekämpa brottsligheten på sikt. Vi måste förebygga mer, säger Johan Pehrson (L).

Kan spridas i landet

Modellen, som SVT Nyheter Väst tidigare rapporterat om, kommer från Tyskland. Stödet erbjuds till barn mellan 8 och 15 år. Barnen identifieras utifrån bland annat polisanmälningar och ålder.

Det är polisen som tar den första kontakten och erbjuder familjen insatser som utformas efter varje barns specifika behov. Insatsen är frivillig och förutsätter att familjen ger sitt samtycke.

Starta klippet för att ta reda på hur många familjer som skrivit på kontrakten.

så fungerar ”rätt kurva”

Bakgrund från Tyskland: ”Kurve Kriegen” som använts i förbundsstaten Nordrhein Westfhalen sedan 2011, står som modell för den svenska pilot av ”Rätt kurva” som ska genomföras i tre lokalpolisområden med tillhörande kommuner under tre år, med start andra kvartalet 2023.

Aktörer: Den Nationella Operativa Avdelningen (NOA) har varit drivande i projektets implementering. ”Rätt Kurva” testas i Göteborg, Linköping och i Södertälje. NOA har kontinuerlig kontakt med kommunpoliserna i respektive område och kommunpolisen har kontakt med socialtjänsten.

Socialförvaltningen Nordost: Socialförvaltningen Nordost är projektets största samverkanspartner i Göteborg. En specialpedagog/handläggare anställs från socialförvaltningen för att ansvara för alla delar som har med barnens utveckling att göra. Socialförvaltningen har gått in med en budget på fyra miljoner kronor.

Resultat från Tyskland: Nästan 40 procent av deltagarna begår inga ytterligare brott efter slutförande av projektet.

Uppföljning efter tre år: ”Rätt kurva” följas upp under arbetets gång och utvärderas efter tre år för att avgöra om programmet är framgångsrikt – och om det ska implementeras i fler områden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.