Matilda Eriksson, vice ordförande Vårdförbundet Västra Götaland.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Matilda Eriksson förklara hur poängmodellen fungerar. Foto: SVT

Så här fungerar löneavtalets poängmodell

Publicerad

Poängmodellen kom till för att det var svårt att rekrytera och behålla personal på intensivvårdsavdelningarna på sjukhusen i Borås, Kungälv och Göteborg. Det uppger facket Vårdförbundet till SVT Nyheter Väst.

– Det var dessutom svårt att få personal att ta kvälls- och nattpass, säger Matilda Eriksson, vice ordförande Vårdförbundet Västra Götaland.

Poängavtalet, som Västra Götalandsregionen nu har sagt upp, är ett lokalt löneavtal som handlar om obekväm arbetstid för intensivvårdspersonal.

Det är en del av kollektivavtalet och arbetsgivaren har rätt att ensidigt säga upp det med tre respektive sex månaders uppsägningstid.

10 000 mer i månaden

Avtalet gäller personal som arbetar på IVA på Sahlgrenska universitetssjukhuset, Södra Älvsborgs sjukhus i Borås och Kungälvs sjukhus och går ut på att generera mer pengar i plånboken ju fler obekväma och därav mer poängstinna arbetspass de anställda tar på sig att jobba.

– Det finns de som kunnat tjäna 10 000 kronor mer i månaden när de arbetat efter poängmodellen, säger Matilda Eriksson, vice ordförande för Vårdförbundet i Västra Götaland.

I klippet förklarar Matilda Eriksson hur poängmodellen fungerar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.