Viveca Lundberg och Gita Norèn arbetar som undersköterska respektive sjuksköterska på Kungälvs sjukhus och de är upprörda för att regionen sagt upp löneavtalet poängmodellen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Viveca Lundberg och Gita Noréns oro när poängmodellen slopas. Foto: SVT

Vårdpersonal befarar massflykt från IVA om poängmodellen tas bort

Uppdaterad
Publicerad

Personal på VG-regionens sjukhus beräknar att de förlorar flera tusen kronor i månaden när löneavtalet poängmodellen tas bort.

– Jag har börjat se mig om efter andra jobb trots att jag älskar min arbetsplats, säger sjuksköterskan Gita Norén.

Hon och undersköterskan Viveca Lundberg är upprörda och känner sig uppgivna efter regionens besked om att löneavtalet poängmodellen ska tas bort, vilket även Kungälvs-Posten tidigare berättat.

De har båda arbetat nästan tio år på Intensivvårdsavdelningen på Kungälvs sjukhus, men tvekar nu om de ska stanna kvar.

– Om vi får en personalflykt och måste dra ner ännu mer på intensivvårdsplatser hur blir det då för våra patienter, säger Gita Norèn, sjuksköterska på IVA.

Väckt oro

Tillsammans med kollegor på de två andra berörda sjukhusens intensivvårdsavdelningar, Sahlgrenska universitetssjukhuset och SÄS i Borås, har de skickat in en namninsamling med 137 namn till arbetsgivaren. Detta för att protestera mot uppsägningen av poängmodellen.

Enligt Charlotta Cellbrot, förhandlingschef Västra Götalandsregionen, pågår det dialoger med medarbetarna på förvaltningarna.

– Att medarbetare skulle välja att lämna är inget vi önskar och vi har förståelse för att sådana här förändringar kan väcka reaktioner, säger hon.

Elva timmars vila

Att poängmodellen sagts upp beror, enligt Charlotta Cellbrot, bland annat på att den inte går att förena med det nya EU-direktivet om elva timmars vila mellan arbetspassen. Men det håller undersköterskan Viveca Lundberg inte med om.

– Vi har lagt ett schema nu som sträcker sig till efter nyår och det är med hänsyn till de nya reglerna och med poängmodellen, säger hon.

Sparar upp till 25 miljoner

Förhandlingschefen Charlotta Cellbrot uppger att regionen sparar 20 till 25 miljoner kronor per år på att ta bort poängmodellen och bara ha vanlig OB-ersättning.

– Vi har en ekonomi som inte är i balans och detta med många andra åtgärder kan bidra till att vi får det, säger hon.

Charlotta Cellbrot menar att regionen sparar pengar på att ta bort poängmodellen. Foto: VGR

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.