De vassa Stilla havsostronen är ett bekymmer för badande och riskerar att utrota de europeiska ostronen. Foto: Trond Reidar Teigen

Myndighetens drag mot japanska ostron – så ska vassa och invasiva arten stoppas

Uppdaterad
Publicerad

Japanska jätteostron är ett bekymmer längs Västkusten. Nu hoppas Havs- och vattenmyndigheten på en lagändring som kan hjälpa till att få bort ostronet.

Japanskt jätteostron, eller Stilla havsostron, är en invasiv art som hotar de europeiska ostronen. Det orsakar även smärtsamma skador på framför allt fötterna på badande.

Men en förändring av fiskelagen kan göra att arbetet med att få bort de sylvassa ostronen underlättas, rapporterar P4 Väst.

I regeringens havsproposition som kom tidigare i somras står det att regeringen vill utreda frågan vidare. Enligt den nuvarande lagen får ostron endast plockas av eller efter tillstånd från markägaren eller den som har fiskerätt i området.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.