En grupp barn samlas i en festlig inomhusmiljö, delvis omgivna av juldekorationer och en julgran. Barnen är klädda i färgglada kläder och deltar i en akt av sång eller lek, medan ett bord i bakgrunden visar julklappar och dekorationer.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se klippet för att höra samtalsterapeuten Paula Warfvinges tre tips på hur julledigheten ska passera utan att bråka med familjen. Foto: SVT

Så överlever du släkten under ledigheten: ”Lås in dig på toaletten”

Uppdaterad
Publicerad

Planeterna har ställt sig på rad och julens röda dagar har enligt vissa lagt sig på ett lyckosamt vis. Men den långa ledigheten i tjocka släktens närvaro kan ställa till med huvudbry, gnabb och handgemäng. Samtalsterapeuten Paula Warfvinge ger dig tre tips på hur du ska hantera den långa ledigheten utan att bråka med familjen.

Kalle börjar om trekvart och du har bränt griljeringen. Barnen skriker efter ipad och rotar under granen samtidigt som farmor frågar om du trots allt inte blivit lite rundare kring magpartiet sedan sist.

Om ovan nämnda scenario blir verklighet under julen, lyd då samtalsterapeut Paula Warfvinges råd – lås in dig på toaletten.

– Det är ett praktiskt, konkret och enkelt tips. Där kan man göra allt möjligt, man kan pausa genom att djupandas. Och man behöver ju gå på toa ibland, speciellt om man äter mycket julmat, säger hon.

Våga vara ytlig

Årets julledighet är lång och pauserna från intensiva umgängen kan bli få och korta. Warfvinge säger att julen är en dag då man kan tänka på var man lägger sin energi. Var ytlig i samtalen och gå inte in på politik eller livsåskådningar.

– Det är ju inte en dag då vi behöver lyfta de stora ämnena, de känsliga ämnena. Det är kanske den dagen som du kan vara lite mer ytlig.

Snälltolka farmor

Ta ett djupt andetag och välj lyckan om det, trots dina noga valda samtalspunkter, blossar upp intensiva ordväxlingar. Pikarna och kommentarerna är kanske inte alltid ondsinta. Farmor menar inget illa med blicken som följer ditt andra varv på julbordet. Hon vädjar endast om ditt mående.

– Snälltolka farmor. Vill hon mig verkligen något illa? Snälltolka är något som vi kan göra väldigt mycket över jul, med alla i vår omgivning, säger Paula Warfvinge .

Se klippet för att lära dig mer om hur du ska överleva julen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.