I enkäten som SVT skickat ut till 170 skolor har 37 svarat. 16 skolor berättar att kriget mellan Hamas och Israel har påverkat studieron i klassrummen. En del rektorer är chockade över situationen.
– Det är starkare reaktioner än vad jag trodde från de små. Istället för tårar blir det hat, berättar rektorn för en skola där en grupp tredjeklassare hade hackat på en karta och sagt ”död åt Israel”, säger rektorn som vill vara anonym.
Svårt att prata om konflikten
Vissa rektorer är dessutom oroliga för att relationen mellan skola och föräldrar kan försämras, om föräldrar eller elever inte uppskattar skolans sätt att undervisa i ämnet.
– Vi försöker att förklara så nyanserat som möjligt men även när vi gör det har elever kommit och sagt 'prata inte skit om min president', säger en rektor som svarat i enkäten.
Samma rektor uppger även att det blir utmanande att ta upp konflikten med elever och föräldrar som är personligt insatta i kriget och redan har en bestämd världsbild.
Frånvaro och inställda klassresor
På en annan skola uppger rektorn att föräldrar håller sina barn hemma på grund av deras upplevda utsatthet kopplad till konflikten. En skola ställde in klassutflykten till den judiska synagogan.
ENKÄT MED SKOLOR OM LÄGET EFTER 7 OKTOBER
• Vi skickade ut en enkät till 170 skolor. 37 har svarat. De flesta uppger att inga konflikter har skett men 16 säger att det har påverkat undervisningen och studieron.
• Elva skolor berättar att det finns antisemitism på skolan. Sex av dem säger att den har ökat sedan kriget bröt ut.
•Nio skolor rapporterar att det finns islamofobi och tre uppger att den har ökat sedan kriget bröt ut.
• Nio skolor har infört extra undervisning om konflikten och samtalsstöd för elever och vårdnadshavare.
• De flesta interna konflikter på skolorna har skett på skolor i innerstaden där det finns en blandad religiös tillhörighet bland eleverna.