Foto: Janerik Henriksson/TT

Så påverkas Tibro av en ny gymnasieskola

Uppdaterad
Publicerad

Fördelar: Mindre pendling för elever och en mer attraktiv kommun. Nackdelar: Ett ekonomiskt risktagande som kan gå ut över andra verksamheter. På måndagen presenterades utredningen om en ny kommunal gymnasieskola i Tibro.

Efter flera år med allt färre elever och höga kostnader tog kommunfullmäktige våren 2016 beslutet att avveckla Fågelviksgymnasiet. Men beslutet väckte missnöje. Namn samlades in och i höstens val hölls en folkomröstning om skolan. Då röstade 58 procent för en återuppbyggnad av en kommunalt driven gymnasieskola.

Efter folkomröstningen har nu en extern konsult tittat på vad på vilka konsekvenser en kommunal gymnasieskola får för invånare och näringsliv.

”Skulle göra kommunen mer attraktiv”

Bland annat anser föreningar och företag som svarat på kommunens enkät att en skola skulle göra kommunen mer attraktiv, att företag, familjer och ungdomar stannar kvar, att arbetslösheten blir lägre samt att fler kommer att engagera sig i föreningslivet. Men det om detta är verkliga effekter eller inte går inte att säkert besvara, enligt utredarna.

En gymnasieskola i Tibro skulle leda till minskad pendling med upp till 60 minuter per dag för ungdomarna.

På kort sikt skulle skolan innebära ett risktagande och en ekonomisk ansträngning för kommunen. Det handlar om uppstartskostnader för att skaffa lokaler, personal och utrustning. De tidigare lokalerna kräver renovering, enligt rapporten. Det finns, menar utredarna, en risk att en stor satsning på en gymnasieskola samtidigt innebär att andra ansvar blir lidande.

Kommunal folkomröstning

Något som pekas ut som en stor osäkerhet är om skolan kan locka tillräckligt många elever för att den ska bli ekonomiskt hållbar. Genom åren har allt fler elever från Tibro valt att läsa gymnasiet i Skövde. Från år 2000 till 2015 så minskade antalet elever som går i gymnasieskola i Tibro från 70 procent till 50 procent. I dag går mer än 90 procent av Tibros elever i Skövde.

Alda Danial (L) är ordförande barn- och utbildningsnämnden. Foto: SVT

Kommunala folkomröstningar är alltid rådgivande, vilket betyder att politikerna inte behöver följa resultatet. Frågan om gymnasieskolan är tänkt att tas upp i fullmäktige den 17 juni.

– Det är en fråga vi får ta hem och diskutera, säger Alda Danial, (L) ordförande för barn- och utbildningsnämnden i Tibro.

Åsa Nicklasson från Sverigedemokraterna har dock sin åsikt klar.

– Jag tycker att kommun ska lyssna på sina medborgare och starta upp gymnasiet igen, säger Åse Nicklasson, (SD), ledamot i kommunstyrelsen.

Åse Nicklasson (SD) är ledamot kommunstyrelsen tycker att kommunen ska lyssna på medborgarnas vilja i frågan. Foto: SVT

Oppositionsrådet Peo Andersson från Moderaterna håller inte med om det efter att fått rapporten presenterad för sig.

– Det innebär att vi inte ska driva någon kommunal gymnasieskola i Tibro, säger han.

Oppositionsrådet Peo Andersson (M) håller inte med och tycker inte man ska starta upp gymnasiet. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.