En av Göteborgs fimpomater som finns placerad i Brunnsparken. Foto: SVT/TT

Så ska rökarna sluta slänga fimpar på marken

Uppdaterad
Publicerad

I Göteborg uppmanas rökarna att rösta i så kallade fimpomater med hjälp av sina fimpar. Över 70 procent av allt skräp som slängs på gatorna i staden är nämligen fimpar. Det vill kommunen nu sätta stopp för.

Stefan Risendal är projektledare i den kommunala plattformen Trygg vacker stad som håller i projektet.

– Kan vi få bort fimparna från gatorna kommer Göteborg kännas mycket renare och trevligare, säger han.

Fimpomaterna innehåller olika frågor som rökarna kan ta ställning till genom att lägga sin fimp i ett av alternativen.

– Det är en rolig grej. Vi närmar oss rökarna på ett schysst sätt, tycker jag. Samtidigt som de får rösta i en fråga så får vi dem att slänga fimpen i en askkopp.

Placeras ut där det finns mest skräp

Totalt kommer det att sättas ut 30 fimpomater på olika ställen i Göteborg. Idag finns några av dem utplacerade på bland annat Korsvägen, Brunnsparken och vid Andra långgatan.  Det är tänkt att de ska flyttas runt beroende på var det förekommer mest nedskräpning.

– Vi ska se om det blir någon förbättring. I sommar kommer vi däremot inte göra någon mätning på hur mycket skräpet har minskat för de mätningarna är väldigt svåra att göra. Istället ska vi prata med göteborgarna för att se hur de tagit till sig kampanjen, säger Stefan Risendal.

Ska kläs i pridefärger

Under kulturkalaset ska fimpomaterna kläs i pridefärger och innehålla frågor som är kopplade till pride. Nästa steg är att sätta upp 200-300 affischer runt om i Göteborg tillsammans med askkoppar. Det kommer ske mellan vecka åtta och nio.

Sparar ni in några pengar på att skaffa fimpomater jämfört med vad det kostar att städa upp fimparna?

– Ja, det tror jag. En fimpomat kostar 3.500 kronor. Det är småpengar när det kommer till gaturenhållningen i det stora hela.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.