Två personer står på en trottoar vid en väg under natten. Den ena personen pekar mot något i fjärran, medan den andra står stilla med en väska över axeln. Omgivningen har svagt ljus från gatubelysning och en busshållplats i bakgrunden. Det finns växtlighet i närheten av trottoaren.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Gäng överallt, vi slogs varenda natt” säger George McDonald – se de tidigare gängkriminella männens berätta om nya liv i Glasgow. Foto: SVT

Så stoppade Europas mordhuvudstad Glasgow gängvåldet – steg för steg

Uppdaterad
Publicerad

Här är staden som vann mot de kriminella gängen. På två decennier gick Glasgow från att utses till ”Europas mordhuvudstad” efter 40 mord på ett år – till att drastiskt minska det dödliga gängvåldet.

Hemligheten? Mjukare tag och att se på våldet som ett folkhälsoproblem.

SVT åkte dit för att se vad Sverige kan lära sig.

En delad bild som visar två scener. Den vänstra delen visar två personer som står på en gatuinteraktion i Glasgow, den ena i en svart kappa och den andra i en brun jacka och hatt. Den högra delen visar en person som sitter i skugga, gestikulerande med handen och klädd i en mörk blazer, med en ljus blus under. Båda scenerna skapar en känsla av diskussion och interaktion.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
De stoppade gängvåldet i Glasgow – hör dem berätta sina metoder och vad Sverige kan lära. Foto: SVT

Gängvåldet skakar Sverige och framför allt storstadsregionerna där 159 fall av dödligt våld kunde konstateras under 2022 och 2023. I region Väst, där Göteborg ingår, skedde under samma tidsperiod 34 fall av dödligt våld och i Stockholm 82.

Dödligt våld med skjutvapen sker främst inom den kriminella miljön.

Men på andra sidan Nordsjön kan det finnas en lösning.

I skotska Glasgow – en stad som på många sätt är jämförbar med Göteborg – har man lyckats vända trenden.

Både Göteborg och Glasgow är hamnstäder med starka industribakgrunder, populationerna i de båda städerna är runt 600 000 samtidigt som de inte är huvudstäder. Båda ständerna har genomgått en betydande omställning från industristad till tjänste- och kulturstad.

162 mord på fem år i Glasgow

Som en följd av bland annat ökade samhällsklyftor och stor arbetslöshet fanns stora problem med våld och gängkriminalitet i Glasgow under slutet av 1990-talet och början av 2000-talet.

WHO utsåg Glasgow till ”Europas mordhuvudstad” 2004. Under en femårsperiod skedde 162 mord i staden. Senaste fem åren är motsvarande siffra 47, en minskning med 71 procent.

En person står på en trottoar vid en bro med en stadsbakgrund, iförd en brun jacka. Framför dem finns en smartphone monterad på ett stativ som visar en live-sändning av samma person. I bakgrunden syns byggnader och graffitimålningar, samt en mjuk soluppgång.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se SVT:s reporter Laura Vandelin förklara den skotska folkhälsomodellen. Foto: Andreas Varas

Två gängmord i hela Skottland

Åren 2019–2023 registrerades två bekräftade gängrelaterade mord i hela Skottland.

– För att lösa våldet behövde vi införa ett nytt förhållningssätt och arbeta förebyggande, säger Niven Rennie som jobbade som polis under åren när gängvåldet eskalerad och som även varit chef för Scottish Violence Reductions Unit (SVRU).

– Vi har fängslat så många personer, det funkar inte. Om fängelse var lösningen hade USA varit världens säkraste land.

Se hur det gick till när Glasgow drastiskt minskade våldet i klippen ovan.

Det här är Scottish Violence Reduction Unit (SVRU)

Scottish Violence Reduction Unit (SVRU) bildades 2005 som ett svar på det ökade knivvåldet i Glasgow, Skottland under sent 90-tal och början på 2000-talet. Initativet blev banbrytande i att bekämpa våldsbrott med preventiva metoder.

Enheten är en gren inom polisväsendet i Skottland och leds av övertygelsen att våld går att förebygga. För att arbeta preventivt tog enheten inspiration från folkhälsomodeller och såg våld som en sjukdom som kunde bekämpas med preventiva åtgärder.

Fokus ligger på att med vetenskapligt underlag åtgärda grundorsaker till våld, så som fattigdom, ojämlikhet och traumatiska barndomsupplevelser.

För att skapa långsiktiga lösningar samarbetar SVRU med polis, socialtjänst, utbildningssektor samt hälso-och sjukvård för att genom folkhälsomodellen skapa långsiktiga lösningar. Insatserna inkluderar mentorsprogram, samhällsprojekt och tidigt stöd för personer i riskzon för kriminalitet. Enhetens arbete har bidragit till en drastisk minskning av våldsbrott i hela Skottland.

FOLKHÄLSOMODELLENS FYRA STEG

1. Identifiera problemet

• Samla in data (från hela samhället) och kartlägga omfattningen av våldet samt mönster och orsaker.

• Analysera vilka grupper, områden och situationer våldet finns i.

2. Analysera orsakerna

• Identifiera faktorer som driver våldet, exempelvis fattigdom, barndomstrauma, missbruk mm.

3. Utveckla lösningar

• Genom pilotprojekt gå från idéstadie till konkreta projekt och strategier för att förebygga våld genom att fokusera på utbildning, samhällsutveckling och stödprogram.

• Samarbeta med skola, polis, socialtjänst och hälso- och sjukvård för kunna genomföra åtgärder på flera samhällsnivåer.

4. Skala upp, utvärdera och utveckla

• Ta de lyckade pilotprojekten och utveckla dem i större skala, sprid dessa till fler områden och anpassa dem efter behov för att förstärka effekterna.

• Utvärdera och ständigt utveckla nya metoder för att förebygga våld i takt med samhällets förändring.

• Ett exempel på en lösning som implementerades var sjukhusmentorer, så kallade Navigators.

Navigators – sjukhusmentorer

Navigators är ett initiativ som började som ett pilotprojekt på Glasgow Royal Infirmary 2015 och som fram tills i dag har spridits till totalt nio sjukhus.

Projektet har som mål att genom mentorer som jobbar på sjukhusen fånga upp våldsutsatta i kritiska ögonblick för att hjälpa dem göra positiva förändringar i sitt liv och bryta destruktiva cykler.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Glasgow och gängvåldet

Mer i ämnet