Forskare på AstraZeneca tittar i mikroskåp.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
På Astra Zeneca märks det av att ny teknik kräver nya kunskaper på och att det livslånga lärandet blir viktigt för framtidens jobb. Foto: Lars Wiklund

Så vill storföretagen i Västsverige lösa kompetenskrisen

Publicerad

Att börja arbeta inom ett yrke och fortsätta med det till pension kan bli ovanligt i framtiden. Nu satsar Volvo och Astra Zeneca som två svenska företag stort om omskolning – på sikt kan fem miljoner européer skolas om.

– Framöver ser jag att vi alla måste omskola oss kontinuerligt. Exempelvis ser jag att ungefär 1500 personer här i Mölndal håller kontinuerligt på att lära nytt bland annat kring AI, säger Matti Ahlqvist, chef forskningsanläggningen Mölndal Astra Zeneca.

Åtta europeiska länder

2021 startades Reskilling for Employment, R4E av European Roundtable for Industry. Genom att ta fram omskolningsprogram vill man säkra att företagens personal har rätt kompetens och stödja personer i riskyrken att omskola sig. I Sverige är Volvo Group och Astra Zeneca delaktiga.

– För oss är det viktigt då vi hela tiden utvecklas och har behov av omskolning och för att samhället skall vara hållbart. Vi har tagit på oss att driva pilotprojekt som inte bara handlar om vår egen arbetskraft utan även kan hjälpa små och medelstora företag, säger Matti Ahlqvist, chef forskningsanläggningen Mölndal Asta Zeneca.

Projektet finns idag i Sverige, Spanien och Portugal och fler program planeras i andra EU-medlemsstater.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.