– Ja, det stämmer att det beror på kabelbrottet, säger Per-Anders Näsström insatsledare på Södra Älvsborgs Räddningstjänstförbund till SVT.
Den 4 maj vid lunchtid upptäckte räddningstjänsten att signalen från masten utanför Tranemo var bruten. Därför gick det inte längre att skicka ut larm den ordinarie vägen till deltidsbrandmännens personsökare. Som reservsystem ska istället kommunikationssystemet Rakel användas. Men även Rakel visar sig vara ur funktion.
– Det är något som har gått galet. Vi måste titta på varför vår Rakelutrustningen inte fungerat och utreda vad det är som har hänt, säger Per-Anders Näsström.
Först 9 maj kunde den avklippta kabeln vid masten utanför Tranemo lagas. Under tiden var det två larm som inte nådde deltidsbrandmännens personsökare.
Fick ringas in via mobil
Vid det första tillfället, den 6 maj gällde det ett sjukdomsfall där räddningstjänsten ska rycka ut i väntan på ambulans. Men räddningstjänsten nåddes inte av larmet och åkte därför inte ut, enligt en källa inom räddningstjänsten.
Vid andra tillfället, tidigt på morgonen den 9 maj, larmade polisen tidigt på morgonen om att det låg olja på riksväg 27 och räddningstjänsten fick i uppdrag att sanera. Inte heller vid det tillfället fungerade larmkedjan.
– De brandmän som var i jour fick ringas in via sina mobiler i stället, säger Per-Anders Näsström.
En källa inom räddningstjänsten som vill vara anonym är kritisk till som skett.
– Det är inte bra att det inte fungerade, det kunde ha varit en nödsituation, säger källan.
”Ingen tidsförlust”
Per-Anders Näsström menar dock att den avklippta kabeln visserligen har påverkat larmkedjan, men att det inte blivit något tidsförlust och skada för gemene man.
– Vi har tappat väldigt lite i tid, kanske 30 sekunder på att ringa in brandmännen istället.
På räddningstjänsten i Tranemo är det två till tre brandmän som larmas ut vid behov.
Vid en första intervju med SVT kände Näsström inte till att larmkedjan skulle ha påverkats av kabelbrottet och uppgav att reservsystemet fungerat tillförlitligt. Det var en källa inom räddningstjänsten som kunde berätta för SVT Nyheter Väst att detta inte stämde. Samma person är mycket kritisk till förbundets agerande, som inte polisanmälde förrän det blev känt att Häglaredsmasten öster om Borås utsatts för sabotage.
– Det är bedrövligt att man inte polisanmälde den avklippta kabel direkt. Det är ju ett sabotage av en viktig samhällsfunktion, säger källan.
Enligt Per-Anders Näsström så dröjde det innan man förstod vad som hänt vid masten i Tranemo.
– Vi visste inte var det var för fel. Vi trodde först det enbart var ett tekniskt fel i vår mottagarutrustning, säger han.
Polisanmält
Efter att teknikerna varit på plats vid masten försökte Räddningstjänsten, enligt Per-Anders Näsström, själva utreda var det var som gått fel. Först i måndags efter sabotaget mot Häglaredsmasten valde man att polisanmäla.
Då tog vi kontakt med polisen och sa att vi haft den här händelsen.
– Det är inte bra att det inte fungerade, det kunde ha varit en nödsituation, säger en person inom räddningstjänsten som vill vara anonym.