Samtliga avtal ingicks utan att regionen annonserade enligt lagen om offentlig upphandling (LOU). Foto: TT

Sahlgrenska köpte in tjänster för miljoner utan upphandling – får böter

Uppdaterad
Publicerad

Totalt köpte sjukhuset in analyser från labb för åtta miljoner. Inget av dem annonserades enligt lagen om offentlig upphandling. Nu krävs regionen på 620 000 i sanktionsavgift från Konkurrensverket.

– Det här är en otillåten direktupphandling och det har normalt sett ett högt sanktionsvärde, säger Frida Niklasson, processråd på Konkurrensverket.

Konkurrensverket har granskat de inköp som Västra Götalandsregionen gjorde från Lunds universitet under 2021. Analyserna handlade om genetiska sjukdomar. Det sammanlagda värdet av inköpen uppgår till knappt åtta miljoner kronor. Gränsen för att göra en direktupphandling var då drygt två miljoner.

Alla avtal utan annonsering

Samtliga avtal ingicks utan att regionen annonserade enligt lagen om offentlig upphandling (LOU). De utgör därför en otillåten direktupphandling, enligt ett pressmeddelande från Konkurrensverket. Inga skriftliga avtal har upprättats med leverantören.

– Vi ansöker om att Västra Götalandsregionen ska betala 620 000 i sanktionsavgift hos förvaltningsrätten i Göteborg. Maximalt sanktionsbelopp hade varit 800 000, säger Frida Niklasson, processråd på Konkurrensverket.

Konkurrensverket ger in 20-30 ansökningar om upphandlingsskadeavgift per år.

Västra Götalandsregionen uppger att man fick kännedom om detta den 7 november.

– VGR har haft en dialog med Konkurrensverket under en längre tid och besvarat deras frågor kring remisser avseende laboratorieanalystjänster som vidareförmedlats till Lunds universitet. Utifrån dialogen med Konkurrensverket har VGR inlett ett arbete för att se över hanteringen av laboratorietjänsterna, skriver  Peter Gjertsson, områdeschef för laboratorieverksamheten på Sahlgrenska Universitetssjukhuset i ett mejl till SVT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.