Räddningspersonal på plats när Sahlgrenska anordnar övning.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se när räddningspersonal övar för katastrofläge: ”Väldigt svårt”. Foto: SVT

Sahlgrenska samlar läkare och räddningstjänst – övar för kris

Publicerad

Internet kraschar, telefonerna fungerar inte och en allvarlig flygolycka med många svårt skadade inträffar. Det var övningsscenariot när 120 personer med samhällskritiska yrken samlades i Göteborg för att bli bättre på att hantera kriser.

– Vi är bra på att hand om enstaka människor men vi är inte så vana vid att hantera de här stora skadeutfallen, säger läkaren och övningsledaren Jonas Zimmerman.

Ullevi i Göteborg blev spelplan när läkare, poliser, brandmän och ambulanspersonal i fredags deltog i Sahlgrenska universitetssjukhusets utbildning om kris- och katastrofhantering.

– Det finns en del önskemål från regeringen om att vi ska bli bättre inom sjukvården på att hantera stora skadeutfall. Det här är vårt sätt att öva på att bli bättre och kunna ta hand om många skadade samtidigt, säger, Jonas Zimmernan, ST-läkare och övningsledare.

Han har gjort tio vändor till Ukraina sedan Rysslands invasion och ska tillbaka dit snart igen. Erfarenheterna som läkare i ett land med pågående krig tar han med sig i rollen som övningsledare.

”Väldigt svårt”

– Det är inte bara den traumatiska skadan utan också alla andra sjukdomar som man måste ta hand om i ett samhälle. Det är ingen som slutar få hjärtinfarkt eller skadar sig på andra sätt. De sjukdomarna måste vi också vara beredda på att ta hand om, säger han.

I dagens övning tar akutläkaren Jaqueline Sager emot patienter från den simulerade flygolyckan.

– Att ta emot ett flöde av så svårt skadade är väldigt svårt, säger hon.

Hur upplever du övningen?

– Det är lärorikt, känns verkligt och alla går in för det, det är jättekul, säger Jaqueline Sager.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.