Anne-Line Solberg berättar att flera patienter tycker det är tuffare att kämpa med sin ätstörning under pandemin. Foto: TT/SVT

Sahlgrenska: Tuffare för ätstörningspatienter under pandemin

Uppdaterad
Publicerad

Rubbade vanor och isolering är några faktorer som gör det svårare för ätstörningspatienter att tillfriskna under pandemin. Det berättar Anne-Line Solberg, enhetschef för anorexi-bulimiverksamheten för barn och unga vuxna på Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg.

– Det blir svårt att distrahera sig från ätstörningen, säger hon.

Följ med in i på anorexi-bulimiverksamheten i Göteborg i klippet ovan och se vad patienterna kan göra där.

På Anorexi-Bulimiversamheten behandlas ungefär 250 patienter i dagvård, slutenvård och öppenvård. För många har pandemin varit tuff på grund av restriktioner och oroligheter för hur framtiden kommer se ut berättar Anne-Line Solberg. Det är svårt att distrahera sig från ätstörningen och upprätthålla en struktur som är viktigt för dem som är sjuka.

Coronapandemin

Anhöriga drabbas

Under pandemin har en del av vården ställts om digitalt. Bland annat genom ett digitalt stödprogram som anhöriga ska kunna använda sig av hemma. Men det ställer också högre krav på anhöriga till ätstörningspatienter.

– Vi kan inte riktigt stötta dem på samma sätt som vi brukar. Vi brukar ta in båda föräldrarna till familjesamtal till exempel, nu har vi restriktioner som begränsar det, sådant tycker vi påverkar behandlingen ganska mycket tyvärr, säger Anne-Line Solberg.

Hon berättar att i vissa fall med yngre patienter har det dock varit lättare när föräldrarna arbetat hemma då de kunna ha bättre koll på vad barnet gör.

Fler ätstörningspatienter

På Sahlgrenska har antalet ätstörningspatienter under 25 år ökat med 20 procent sedan 2019. Men Anne-Line Solberg vill inte dra någon direkt koppling till pandemin.

– Det är så många faktorer som spelar in. Ätstörningsproblematiken ökar, och det har pågått ett tag, så det här är något man får förvänta sig, säger hon.

Ofta rekommenderas patienterna att göra saker i grupp för att avleda tankarna från en ätstörning, vilket inte är möjligt nu under pandemin. Även i sociala medier handlar mycket om hur man ska hålla sig i form under pandemin. 

– Allt på internet nu handlar om att träna hemma, säger hon.

Hit kan du vända dig angående ätstörningar

Här hittar du kontaktuppgifter till organisationer som kan stötta och ge råd till drabbade och anhöriga.

Vårdguiden om ätstörningar 1177

Frisk & Fri – Riksföreningen mot ätstörningar 

Kunskapscentrum för ätstörningar, KÄTS 

Tjejzonen – Sveriges största stödorganisation för tjejer 10-25 år 

Shedo – ideell förening var syfte är att sprida kunskap om ätstörningar och självskadebeteende

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet