Det röd-grön-rosa styret i Göteborg medger att bostadsbyggandet tar lång tid även om det byggs mer än på 40 år. För att skynda på de ofta utdragna byggprocesserna vill ledningen satsa regeringens byggbonus på 18 miljoner kronor på att anställa fler inom Göteborgs stad. Det handlar bland annat om projektledare och arkitekter och förslaget ska behandlas på kommunstyrelsen nästa vecka.
– Vi har en högkonjuktur just nu där många vill bygga i Göteborg. Då gäller det att vi bemannar så att vi kan möta det här. Det kan handla om upp mot 30 tjänster med allt från trafikplanerare till arkitekter, säger Emmalli Jansson (MP) som är ordförande i byggnadsnämnden.
Bostäder på gång
Det planeras också många nya bostäder i trångbodda områden. I Gårdsten planeras det för 600 bostäder, 700 i Biskopsgården och närmare 1.000 bostäder i Bergsjön.
– Det har varit svårt att få bostadsbolag att bygga i områden med lägre inkomster. Men med den högkonjuktur som nu råder ser vi att många vill bygga där och det vill vi underlätta. Det är redan på gång i Gårdsten och Bergsjön men vi vill ta till vara det när intresset för att bygga finns, säger Jansson.
Trångboddheten utbredd
SVT Nyheter Väst har tidigare under veckan rapporterat om att trångboddheten i Västsverige enligt Boverket är som högst i nordöstra Göteborg där drygt 8.400 barn och unga bor på liten yta. I deras rapport framgår det att den genomsnittliga trångboddheten bland barn som bor i lägenhet är drygt 28 procent.
I nordöstra Göteborg är situationen värre. 46 procent av alla barn och unga i församlingen Angered är trångbodda, i Bergsjön knappt 47 procent och i Kortedala 43 procent. Rapporten bygger på en norm från 60-talet som säger att det ska bo max två personer per rum, borträknat kök och vardagsrum.
Ett förslag från Moderaterna i Göteborg är att slopa krav på verksamheter som affärer i anslutning till nybyggen för att snabba på takten. Emmalli Jansson (MP) som är ordförande i byggnadsnämnden höll inte med om förslaget när hon medverkade i SVT Nyheter Väst.
– När vi nu kommer upp i samma tempo som man hade under miljonprogrammen är det viktigt att inte göra om samma misstag. Då hade man bostäder och arbetsplatser på olika platser vilket kan leda till social oro och segregation i vår stad. Vi satsar på bra kvalitet i stadsmiljön för att husen ska kunna stå i 100 år, säger Jansson.