Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet – se bilderna från årets upplaga av Hammarkullekarnevalen. Foto: SVT

Se bilderna från årets upplaga av Hammarkullekarnevalen

Uppdaterad
Publicerad

Under helgen är den långa traditionen, Hammarkullekarnivalen, tillbaka och till soligt väder dansades det på torget i Hammarkullen i Göteborg. 

– Det är en fantastisk dag med bra väder och glada minen, säger karnevalsgeneralen Tony Parath.

Sedan 1974 har Hammarkullens gator fyllts med människor, musik, dans och mat och i helgen var det dags igen.

– Vi har haft ett bra flöde denna gång, 1300 dansare. Vi startade klockan 12 och har inte gått i mål ännu, säger Tony Parath vid 15 på lördagseftermidddagen.

Dansare från flera platser

Enligt karnevalsgeneralen är det ovanligt många dansare i år.

– Det har kommit folk från Norrköping, Småland och Stockholm. Sedan har vi även grupper från Spanien och Danmark. Våra grupper har kontakter i både Europa och världen som man hämtat hit.

Nära att ställa in karnevalen

Polisen har minskat sin närvaro under evenemanget i år, vilket har tvingat kommittén att fördubbla antalet vakter på plats.

– Det är en ökad kostnad och pengar vi inte hade, säger Tony Parath.

Han berättar att det fanns en risk för att karnevalen skulle ställas in i år.

– Bostadsbolaget i Göteborg gick in och stöttade oss med kostnaden för de extra vakter som behövdes så att vi kunde klara polistillståndet. Hade vi inte fixat tillståndet så hade vi inte fått köra karnevalen.

Men enligt Towe Andersson, polisinsatschef för insatsen med karnevalen, är arrangören ytterst ansvarig för ordning och säkerhet, detta enligt ordningslagen.

– Historiskt sett har det varit väldigt lugnt under karnevalen och vi ser inte behovet av att det ska vara så stort uttag som vi haft i förhållande till hur det varit de tidigare karnevalsåren, säger hon.

I klippet – se bilderna från årets upplaga av Hammarkullekarnevalen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.