En jämförelse med satellitbilder mellan sommaren 2017 och 2018 gällande torkan. Foto: Rymdstyrelsen/Google/ESA – Bearbetning SVT

Se hur torkan slagit mot Västra Götaland – från rymden

Uppdaterad
Publicerad

Det har varit en extrem torka under hela sommaren. Med hjälp av satellitbilder från Rymdstyrelsens kan du se hur hårt torkan slagit mot Västra Götaland.

För tillfället råder det en extrem torka i landet till följd av ovanligt höga temperaturer samt avsaknad av regn. Natur och djur i Västra Götaland har tagit skada av detta.

– Ett påtagligt exempel är de lite mindre vattendragen som i vissa fall är helt uttorkade. Det är det mest allvarliga exemplet för naturvården. Det är känsliga och ibland ovanliga miljöer som påverkas, säger Sven Swedberg, naturvårdsdirektör för länsstyrelsen i Västra Götland.

Rekordvärme 2018

Det påverkar i sin tur djurlivet och både musslor och öringar har hittats döda.

Långsiktiga konsekvenser

I bilderna nedan kan du se från juli i år hur torkan ser ut från rymden – jämfört med året innan.

– Den här sortens klimatförändring ger konsekvenser. En del kortsiktigt, men det kan också vara långsikta som man inte ser direkt.

”På sikt allvarligt”

Huruvida torkan är en historisk sådan är svår att svara på än – även om SMHI uppger att det finns sådana tendenser i vissa delar av landet. Det som däremot går att slå fast är att det varit exceptionellt varmt och torrt – med start redan i våras.

– När det gäller på land så tror jag inte man vet riktigt konsekvenser av långvarig torka. Det finns exempel från utlandet där torka under några säsonger kan orsaka stora förändringar i floran, på sikt kan det vara allvarligt.

Torkan har slagit hårt mot bland annat lantbrukarna, då deras skördar har tagit stryk, vilket resulterat i bland annat foderbrist och nödslakt. Det stora bruna och gula området på bilden från 2018 är till stor del det som kallas Västgötaslätten. Ett bördigt område känt för sin jordbruksproduktion.

Satellitbilderna: torkans omfattning

Satellitbilderna delar av Västra Götaland under juli månad 2017 och 2018.

Bilderna är tagna av Sentinel 2 från Esa:s och EU:s Copernicusprogram. En bearbetningen har gjorts över juli månad för att ge en medianvärdesbild.

Västra Götaland juli 2017. Foto: Rymdstyrelsen/Google/ESA
Västra Götaland juli 2018. Foto: Rymdstyrelsen/Google/ESA

Copernicus

  • Europeiska kommissionen har tillsammans med ett antal europeiska rymdorganisationer, däribland den svenska Rymdstyrelsen, tagit ett initiativ som går under benämningen Copernicus.
  • Copernicus är ett handlingsprogram för insamling, förmedling och utnyttjande av miljöinformation i form av användaranpassade tjänster.
  • Målet med Copernicus är att stödja Europas miljö- och säkerhetsarbete genom att tillhandahålla aktuell, användaranpassad information av hög kvalitet.

Källa: Rymdsstyrelsen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Rekordvärme 2018

Mer i ämnet