Medborgarberedning kallas det. Idén kommer från Kanada, men i Sverige är det nytt. Frivilliga kommuninvånare utbildas och får sedan vara med och ta fram lösningar för hur det ska byggas och hur grönområden och infrastruktur ska fungera.
– Förvaltningar och politiker behöver bli mer lyhörda och lyssna på vad folk tycker och tänker, säger Per Bergström Jonsson som var inkallad som extern expert och föreläsare om trafikplanering.
Skara bland de första i landet
Metoden har rekommenderats av SKR, Sveriges Kommuner och Regioner och Skara blir en av de första kommuner som använder detta ”i skarpt läge”.
– Det är jättekul. Många personer har så olika idéer, säger Fredrik Lundgren som konstaterar att de sedan ofta blir överens om slutresultatet.
Stort intresse för Djurgårdshage
I Skara var intresset stort för att vara med att planera den nya stadsdelen Djurgårdshage som ligger direkt söder om där stadsbebyggelsen slutar idag. Omkring 120 personer anmälde sig och av dessa valdes det ut 25 som så gott det går ska representera stadens befolkning.
– Det kommer vara ett jätteviktigt underlag som kommer att styra väldigt mycket hur detaljplanerna och planprogrammet kommer att tas fram och vilken vision vi ska ha, säger tf stadsarkitekt Jonathan Naraine.
Så funkar medborgarberedningen i Skara
- I stadshuset samlas lekmannagruppen vid sju tillfällen med olika teman som bebyggelse, grönområden, gator och kollektivtrafik. Varje kväll inleds med föreläsningar av experter på området. Sedan får arbetsgrupperna tre som de ska ta fram lösningar på. Förslagen går till omröstning och blir underlag till tjänstemän och politiker.
- Enstaka träffar kallade medborgardialog har förekommit ibland i kommuner på senare år. Men medborgarberedning är nytt – här träffas grupperna regelbundet och går djupare in i ämnet.