En ål får en sändare fastsatt av en forskare iklädd skyddsutrustning.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet: Se när ålarna får satellitsändare som ska följa deras resa till Sargassohavet. Foto: SVT/Helena Josefsson

Se när ålarna får satellitsändare: Övervakas till Sargassohavet

Uppdaterad
Publicerad

På Torsö utanför Mariestad pågår satellitmärkning av ålar från Vänern. De förses med satellitsändare och transporteras med lastbil förbi vattenkraftstationerna i Göta älv – för att följa dem på resan ända till Sargassohavet.

Ålen är bedövad och ligger helt stilla när Niklas Sjöberg sätter fast satellitsändaren i ålens ryggparti. Just den här dagen ska 45 ålar märkas. 20 ålar förses med satellitsändare och 25 med akustisk inopererad märkning.

– Vi vill ta reda på om det går att rädda ålen förbi vattenkraftverken, med de stora och farliga hindren som turbinerna innebär, säger Niklas Sjöberg, miljöanalysspecialist från Sveriges lantbruksuniversitet, SLU Aqua.

Niklas Sjöberg, miljöanalysspecialist på Sveriges lantbruksuniversitet, SLU Aqua. Foto: SVT/Helena Josefsson

Batteriet höll i tre månader

Syftet med satellitsändarna är att se hur många av ålarna som tar sig ända till Sargassohavet utanför Bahamas, där de leker och fortplantar sig. 

– Det handlar om 700 mil och batteriet i sändarna håller i ett år, sedan ramlar de av, säger Niklas Sjöberg.

Den här typen av satellitmärkning har enligt honom bara gjorts en gång tidigare i Sverige. Det var 2011, men då höll batteriet endast i cirka tre månader – då ålarna befann sig strax utanför Irland.

Sändarna släpper efter ett år

Satellitsändaren på ålens rygg släpper vid förprogrammerad tid och flyter upp till ytan. Det är då märkena sänder till satelliterna och datan kan analyseras, berättar Niklas Sjöberg.

Det är honorna som är stora nog att bära satellitsändarna. Hanarna är enligt Niklas Sjöberg betydligt mindre.

Det ser ju tungt ut, är det inte jobbigt för ålen att ha den här märkningen?

– Ja, det är naturligtvis en extra börda att bära, som om det inte vore nog att simma 700 mil. Men det finns inget alternativ, eftersom det har med batterikapacitet att göra och vi måste använda oss av satellitsändande märken.

Se i klippet hur satellitmärkningen går till

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.