Tre personer står tillsammans utomhus med en klarblå himmel i bakgrunden. De är klädda i svarta jackor och ser ut att diskutera eller observera något i närheten. En stor grönskande träd och en byggnad finns synliga i bakgrunden.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Familjen Thorenius i Vänersborg visste inte att de var tvungna att ansöka om bygglov när de bytte hustak för åtta år sedan. ”Jag tycker de är omänskliga som retar sig på sådana här grejer”, säger Teresa Thorenius. Foto: SVT/Helena Rystedt

Familjen i Vargön har förlorat kampen om sitt svarta tak: ”Omänskliga”

Uppdaterad
Publicerad

Familjen Thorenius i Vänersborg missade att ansöka om bygglov när de bytte hustak för åtta år sedan. Nu har de förlorat i tre instanser och har sex månader på sig att byta tillbaka till ett rött tak.

– Jag klarar inte det, för jag kan inte låna pengar för jag har så dålig pension, säger Teresa Thorenius.

Att missa att ansöka om bygglov innan man byter hustak kan bli en dyr historia. Det har familjen Teresa, Björn och sonen Patrik Thorenius i Vargön i Vänersborg fått erfara.

Deras hus ligger längst ut i raden med kedjehus som har rött tak sedan de byggdes på 1960-talet. Något som tidningen TTELA skrivit om tidigare.

Problemet är att familjen Thorenius, som bytte till svart tak för åtta år sedan, missade att ansöka om bygglov för det och det går inte heller att ansöka i efterhand.

Förlorat i tre instanser

De har nu förlorat kampen för att försöka få behålla taket och det i tre instanser, nämligen byggnadsnämnden, Länsstyrelsen och mark- och miljödomstolen. De får inte heller något prövningstillstånd i mark- och miljööverdomstolen.

– Det känns så sorgligt och orättvist framför allt när det finns grannar i området som har svarta tak, säger han

Enligt stadsarkitekten Martin Staude är det fristående hus som har det, medan kedjehusen efter gatan där familjen Thorenius bor, haft röda takpannor sedan 1960-talet.

– Den person som ansökt om bygglov tidigare för att byta takkulör har fått avslag, det skedde 2019, säger Martin Staude.

Martin Staude, stadsarkitekt Miljö- och byggnadsförvaltningen Vänersborgs kommun. Foto: privat

”Tog för givet att det inte behövdes”

Familjen Thorenius har nu sex månader på sig att ta bort det svarta taket och lägga på ett nytt tak med röda tegelpannor.

Varför ansökte ni inte om bygglov innan ni gjorde takbytet?

– Vi hade en firma hos oss och de sa att det bara var att byta takfärg och andra människor i området har kunnat byta takfärg och då tog vi för givet att man inte behövde något bygglov, säger sonen Patrik Thorenius, som hjälpt sina föräldrar att överklaga besluten.

Enligt honom kostade takbytet 149 000 kronor för åtta år sedan.

– Det är säkert betydligt dyrare i dag och kostar säkert långt över 150 000 kronor och det är enorma kostnader för oss.

Tre personer står vända bort från kameran i en ljus utomhusmiljö. De ser ut mot ett hus med röd fasad. Solen lyser starkt i bakgrunden, och det är en klar dag.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar ansvarig på Länsstyrelsen och stadsarkitekten i Vänersborgs kommun varför familjen Thorenius måste ta bort sitt svarta hustak och lägga på ett rött tak igen. Foto: SVT/Helena Rystedt

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.