Tre personer står vända bort från kameran i en ljus utomhusmiljö. De ser ut mot ett hus med röd fasad. Solen lyser starkt i bakgrunden, och det är en klar dag.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar ansvarig jurist på Länsstyrelsen och stadsarkitekten i Vänersborgs kommun varför det är okej att fasaderna är målade i olika färger medan taken måste vara i samma färg. Foto: SVT/Helena Rystedt

Ansvariga för takbeslutet i Vargön: Omöjligt att ansöka om bygglov i efterhand

Publicerad

Det är okej med olika färger på husfasaderna – men inte på taken på Snickaregårdsvägen i Vargön.

– Det faktum att det är en massa olika färger på fasaderna förstärker behovet av att hålla ihop själva takmiljön i området, säger Jonas Ledelius, länsjurist på Länsstyrelsen i Västra Götaland.

För snart fyra år sedan fick Teresa och Björn Thorenius ett brev från Vänersborgs kommun om att de startat ett tillsynsärende eftersom de bytt från rött till svart hustak.

Och nyligen stod det klart att familjen har sex månader på sig att återställa taket till röda tegelpannor.

Det är byggnadsnämnden som drivit ärendet och fått rätt i frågan hos både Länsstyrelsen och Mark- och miljödomstolen som bedömer att takbytet medfört en påtaglig förändring.

Nekat bygglov tidigare

– Eftersom lagplikten gäller och det inte finns förutsättningar att ge bygglov i efterhand så var det riktigt av byggnadsnämnden att de ska vidta rättelse, säger Jonas Ledelius, länsjurist på Länsstyrelsen i Västra Götaland.

Förra året antogs en fördjupad översiktsplan över området där det bland annat står att det är av betydelse att behålla de rödfärgade takpannorna, som funnits sedan 1960-talet.

Men även om översiktsplanen kom först för ett år sedan så har byggnadslov nekats tidigare. Enligt stadsarkitekten nekades en granne i kedjehuslängan att ändra färg på taket 2019.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.