Foto: TT

Sex års fängelse för våldtäkt

Uppdaterad
Publicerad

En 28-årig man har dömts till sex års fängelse för grov våldtäkt av Göteborgs tingsrätt.

Mannen ska ha träffat sitt offer utanför en livsmedelsbutik i centrala Göteborg den 12 september i år. Han följde sedan efter henne därifrån. Han ska sedan ha våldtagit och misshandlat kvinnan på Tredje Långgatan i Göteborg. Han ska då ha uttalat ”Nu ska du dö din jävla fitta” eller något liknande enligt åklagarens ansökan om stämning.

Misshandel med glasflaska

I domen finns stöd för en omfattande misshandel, bland annat med en glasflaska, som är styrkt genom mannens DNA. Kvinnan har blivit slagen i huvudet och sparkad. Våldet har varit så grovt att polisen hittat stänk av blod mot väggarna på brottsplatsen.

Enligt domen har målsäganden känt dödsångest och många gånger under händelseförloppet bett honom att sluta, vid ett tillfälle genom att stå på knä med händerna knäppta. Mannen har varken erkänt eller förnekat gärningen eftersom han inte minns den. Men han har erkänt att han träffat och samtalat med kvinnan.

Omfattande dom

Strax innan jul, den 22 december, kom domen mot den 28-årige mannen som är bosatt i en förort till Göteborg. Han döms för grov våldtäkt. Men han döms även för flera andra brott. Försök till rån, två hot mot tjänsteman, våldsamt motstånd, tre snatterier, skadegörelse, sex ringa narkotika brott och ett brott mot knivlagen. Göteborgs tingsrätt dömer mannen till sex års fängelse. Han ska även betala drygt 163 000 kronor i skadestånd till kvinnan.

Västnytt har talat med mannens försvarsadvokat.

– Jag har fått i uppdrag av mannen att överklaga domen till hovrätten. Han är missnöjd med tingsrättens bevisvärdering i målet. Han anser att tingsrätten har förbisett omständigheter för våldtäkten som har betydelse för rubriceringsfrågan, om det ska bedömas som grovt brott eller brott av normalgraden. Han erkänner att han träffat kvinnan under natten och att de pratats vid och tagit en cigarett, säger advokat Robert Mjösén.

Mjösén räknar med att lämna in ett överklagande när det gäller våldtäktsdomen och domen om försök till rån till hovrätten under mellandagarna.

Mannen är sedan tidigare dömd. 2011 dömdes han av Hovrätten till fängelse i två år och sex månader för bland annat försök till våldtäkt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.