Spela klippet för att höra Lisa och Tina berätta om vad man kan utsättas för som kvinnlig boxare.
I Västra Götaland finns det 24 kvinnor med boxarlicens. SVT Nyheter Väst har pratat med 20 av dem och hälften vittnar om en värld som är allt annat än jämställd. Även flera kvinnor som inte har boxarlicens och de som inte längre är aktiva inom boxningen bekräftar bilden av en värld dit #metoo inte nått.
”Såg alla varningssignaler”
– Man visar gärna utåt det som är bra. Man vill inte bli utesluten och det är en ganska liten värld, säger Lisa Petersson, som har valt att lägga handskarna på hyllan.
– Min tränare smsade flera gånger och frågade om jag ville ligga. Jag såg alla varningsignaler, men det är liksom en desperat vilja att hela tiden utvecklas inom sporten som driver på en att skita i sig själv, säger Tina, som egentligen heter någonting annat och som just nu boxas på elitnivå.
”Gav mig bränsle att fortsätta”
De kvinnor som är positivt inställda till klimatet under träningar och kulturen kring boxning tränar på klubbar som aktivt arbetar med jämställdhet och att få in fler kvinnor i sporten.
– På den klubben jag tränar för nu är jag väldigt nöjd, men tidigare var jag på en klubb där tränare sa åt oss att sluta slåss som tjejer och uttryckte sig väldigt olämpligt. Jag bytte ju klubb, men på något vis gav det mig bränsle att fortsätta, säger en av de kvinnorna.
Tina heter egentligen något annat och hennes röst är utbytt.