Beslutet var tydligt, att bryta beroendet av bemanningspersonal inom den offentliga vården i hela landet. Det var SKL, Sveriges kommuner och landstings direktiv som kom för bara en dryg månad sedan. Anledningarna var flera, men en av de mer konkreta är de enorma kostnader det inneburit för hela landets sjukvård.
”På fyra år har den totala kostnaden i landet för inhyrd personal ökat med 1,5 miljarder till fyra miljarder”, skrev SKL:s ordförande Lena Micko, i en debattartikel i Dagens Samhälle i samband med beskedet.
Ett mål som går att skruva på
Krisen på Mölndals sjukhus har fått Sahlgrenskas ledningen att be om undantag. Något som regionen inte verkar se som problematiskt. Beslutet får grönt ljus av Jonas Andersson (L), ordförande i regionens hälso- och sjukvårdsutskott.
– Jag har inga problem med att att man vid behov använder sig av bemanningspersonal, säger han.
Men det här går ju emot tidigare beslut, riskerar man inte att falla tillbaka i den spiralen man säger sig vilja undvika?
– Ja och målsättningen är inte förändrad. Jag utgår från att alla enheter gör sitt yttersta för att rekrytera ny kompetent personal för att undvika att behöva ta in hyrpersonal, säger Jonas Andersson.
Kris förändrar läget
Under tisdagen rapporterade vi om situationen på Iva på Mölndals sjukhus. Ett tiotal specialistsjuksköterskor har nyligen sagt upp sig, vilket innebär att SU vill frångå inte bara SKL:s utan VG-regionens egna beslut om att arbeta för ett totalstopp för bemanningspersonal. Beslutet fattades redan 2015 och har gett resultat. Kostnaderna för inhyrd personal har minskat drastiskt.
Ingen kritik från facket
– Det finns ju inget annat alternativ om man inte vill stänga vårdplatser. Patienterna är ju lika sjuka vad man än gör, säger Anne Karin Grande Höglund, ordförande för Vårdförbundet i Västra Götaland.
Hon påpekar också att det aldrig har handlat om något totalstopp utan att man även tidigare har tagit in hyrpersonal vid särskilda behov.
– Det finns ju inget annat alternativ om man inte vill stänga vårdplatser. Patienterna är ju lika sjuka vad man än gör, säger hon.
”De har en nöt att knäcka”
Enligt Grande Höglund vilar ett tungt ansvar på regionpolitikerna.
– Det hade varit bättre att de la de här extrapengarna på rejäla löneförhöjningar för personalen.
– Som det är nu kan inte sjukhusen konkurrera med kommunerna som ger högre ingångslön och mycket bättre arbetsvillkor för sjuksköterskor. Politikerna har en rejäl nöt att knäcka här, säger hon.
”Vi ska se över löner och villkor – nästa budget”
Jonas Andersson säger att man arbetar med att se över både löner och arbetsvillkor.
– Inför nästa budget tittar vi på lösningar. Det kan bli löneförhöjningar och en rad andra villkor för att lösa situationen. Jag medger att för lite har gjorts, säger han.
Bland annat nämner Andersson bättre karriärsmöjligheter.
– Erfarenhet och lojalitet måste premieras. Sjuksköterskor på de tunga avdelningarna måste få rimliga villkor och möjligheter som gör att de väljer att stanna kvar.