Emilia Astrenius-Widerström, LRF Ungdom, och Carl-Henrik Ohlsson, vd Skaraborgsinvest. Foto: Sören Andersson/LRF och Bosse Carlqvist/SVT

Så överlever begreppet Skaraborg – 22 år efter att länet försvann

Uppdaterad
Publicerad

Begreppet Skaraborg lever och frodas – trots att det är 22 år sedan de gamla länen i Västsverige försvann och gick upp i Västra Götalands län.

– Jag pratar om att jag bor i Skaraborg och inte Västra Götaland. Skaraborg känns mer nära, det är hemma, Västra Götaland är inte det, säger Emilia Astrenius Widerström , ordförande i LRF Ungdomen Sverige och inflyttad skaraborgare.

– Jag är född i Vårgårda. När jag flyttade till Götene märkte jag direkt en skillnad. Här är man mer stolt över sitt lokalsamhälle och definierar sig som skaraborgare, säger Emilia Astrenius Widerström.

I Vara konserthus samlas under torsdagen 400 beslutsfattare i form av politiker och företagsledare till Skaraborgsdagen 2020. Det är fjärde gången som mötet hålls. Det har blivit något av det lokala ”Davosmötet”. Årets tema är hur Skaraborg ska utvecklas bäst genom en god kompetensförsörjning – d v s kvalificerad arbetskraft – och digitalisering.

I Skaraborg är det ganska tydligt att invånarna fortfarande identifierar sig som just skaraborgare. Mängder av företag har Skaraborg i firmanamnet, även många som bildats långt efter att länet försvann.

Skaraborg viktigare att marknadsföra

Carl Henrik Ohlsson har på framträdande positioner vurmat för Skaraborg länge. I tolv år var han vd för Skaraborgs hushållningssällskap och sedan i 18 år vd för Länsförsäkringar. Som tidigare projektledare till Skaraborgsdagen är Carl Henrik Ohlsson, vd på Skaraborg Invest AB, förstås part i målet, men han bekräftar den vitt spridda tesen att Skaraborgsbegreppet lever.

– Skaraborg är fast rotat som begrepp både i företagsvärlden och inom turismen. Eftersom det är provinserna som nu träder fram i EU är Skaraborg viktigare att marknadsföra för både turistnäring och företag än Västra Götalands län, säger Carl Henrik Ohlsson.

SVT Nyheter Väst kommer berätta mer om det här ämnet ikväll i våra TV-sändningar och förstås online.

Västra Götalands län och regionen

Västra Götalands län bildades vid årsskiftet 1997/1998 genom en sammanslagning av Göteborgs- och Bohuslän, Älvsborgs län och Skaraborgs län, utom Habo och Mullsjö som flyttades över till Jönköpings län.

Länet omfattar hela landskapet Bohuslän, huvuddelarna av Dalsland och Västergötland samt mindre delar av Halland (Lindome socken) och Värmland (Södra Råda socken). Det består av 49 kommuner vilket gör att det är det län i Sverige med flest antal kommuner och har drygt 1,6 miljoner invånare.

Årsskiftet 1998/1999 slogs motsvarande landsting ihop till Västra Götalandsregionen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.