Inomhus simhall med två simmare som tränar i Valhallabadet i Göteborg – badet som nu kan komma att rivas. Den ena simmaren gör en frisim, medan den andra är delvis under vattnet. I bakgrunden syns en mönstrad vägg och en trappa som leder upp till en annan nivå. Runt poolen hänger flaggor och det är dagsljus som strömmar in genom fönstren.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Sticker ut hakan” – se varför Karin Pleijel (MP) i Göteborg tycker det är viktigt av kulturförvaltningen att yttra sina farhågor kring Valhallabadet och arenafrågan Foto: SVT

Skarpa orden från Göteborg kulturförvaltning: Oacceptabel förlust att riva Valhallabadet

Uppdaterad
Publicerad

Om Valhallabadet i Göteborg rivs och fler kulturhistoriskt viktiga objekt förstörs så är det en ”oacceptabel förlust”. Det menar kulturförvaltningen i ett skarp yttrande om planerna kring det nya evenemangsområdet med ny multiarena.

– Modigt av kulturförvaltningen att vara så tydliga, tycker kommunalrådet Karin Pleijel (MP).

Under decennier har frågan om en ny arena istället för Scandinavium diskuterats. 2022 togs till slut beslut.

En bred majoritet var överens i fullmäktige om Göteborg ska bygga en ny multiarena och skapa ett nytt evenemangsområde med sporthallar, bostäder och badhus runt omkring Valhalla.

Menar att arenaplanerna hotar vikingagravar i området

Planen för evenemangsområdet har nu varit ute på samråd och kulturförvaltningen är väldigt tydliga i sitt yttrande.

Främst anser de att rivningen av Valhallabadet är fel, men även att Stora Katrinelunds landeri och de nyligen påträffade vikingagravfältet i området hotas av planerna.

”Oacceptabel förlust”

Förvaltningens bedömning är att förstörelse av eller skador på de kulturhistoriska värden som bärs av dessa tre objekt innebär en oacceptabel förlust.

– Jag hoppas verkligen att de här sex partierna som driver att riva och bygga nytt får sig en tankeställare, att vi istället bevarar de kulturhistoriska värdena och bygger vidare på det istället, säger kommunalrådet Karin Pleijel (MP).

Bernmar

Kommunalrådet Daniel Bernmar (V) uttalar sig för den breda politiska majoritet (S, V, D, M, C och L) som är överens om satsningen på det nya området.

– Ingen politiker vill ju riva för rivandets skull, utan vi vill ju utveckla det här området och med det kommer ett antal olika konsekvenser, säger Daniel Bernmar (V).

Kan det här få er att tänka om?

– Nej, men jag tror att det är jätteviktigt för oss att tillvarata de kulturhistoriska värden som går att tillvarata och då blir ju det här ett inspel i det arbetet, säger Daniel Bernmar (V).

Kulturförvaltningen föreslår nu att kulturnämnden avstyrker den planerade förändringen av evenemangsområdet. Måndag den 23 september skall kulturnämndens ta ställning. Senare skall beslut om evenemangsplanerna fattas av stadsbyggnadsnämnden.

Man med pekpinne står vid modell av Scandinavium

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Starta klippet för att se storyn om Scandinavium i Göteborg – inomhusarenan som stod klar 1971 och på sin tid var en utdragen och, enligt många, dyr historia. Foto: SVT

Arenaprojektet i Göteborg

Förslaget som bereds innebär:

  • Ny multiarena med upp till 18 000 åskådare.
  • Annex med isrink och arena för upp till 5 000 åskådare.
  • Simarena för 2 000 åskådare.
  • Fyra sporthallar.
  • Restauranger, butiker, skolor, hotell och kontor.
  • I tidsplanen skulle det mesta stå färdigt 2034.

Källa: Göteborgs stad

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.