Det var en kväll vårvintern 2014 som Noa Koch och hans bror sköt med en laserpekare ut genom deras fönster. De skulle bara testa hur långt den gick.
– Efter en stund knackade det på dörren. Utanför stod två poliser med skyddsglasögon. De trodde att vi skulle beskjuta dem, berättar Noa Koch.
”Ville inget illa”
Vi träffar Noa Koch på hans gymnasieskola i Uddevalla. Ett år har gått, men händelsen har påverkat honom djupt.
– Vi ville ju aldrig något illa. Vi bara lekte. Men det ledde till att vi fick en anmälan om försök till misshandel mot oss. Bland annat fick det till följd att jag inte fick något lämplighetsintyg, så jag kunde inte övningsköra, berättar Noa Koch.
Efter ungefär ett halvår lades anmälan ner. Åklagaren förstod att det aldrig fanns något syfte att skada någon.
– Nu skriver jag mitt gymnasiearbete om farorna med grön laser. Jag vill sprida det jag har lärt mig bland andra ungdomar, säger Noa Koch.
Betydligt starkare
Noa Koch är väl medveten om att det är mycket vanligt att laserpekare är många gånger starkare än vad produktbeskrivningen anger.
– Det är en av orsakerna till varför laserpekarna är så farliga. Men det värsta är att så många ungdomar missbrukar dem och skjuter mot busschaufförer och till och med mot piloter, säger Noa Koch.
Faran inte över
Enligt Daniel Hjerpe, polisinspektör inom Göteborgspolisen nordost, har antalet laserpekare ute på gatorna minskat något sedan den nya lagen trädde i kraft.
– Det verkar som att en del föräldrar har blivit medvetna om lagen och därför stoppar sina barn, säger han.
Trots det händer det fortfarande att man ertappar ungdomar med laserpekare på sig. Och statistik från Arbetsmiljöverket visar att faran långt ifrån är över.
Poliser beskjuts
Förra året fick verket in 182 tillbudsrapporter där grön laser varit inblandat. Alltså rapporter efter att olika typer av yrkesmän och kvinnor beskjutits. Hittills i år har det kommit in 54 anmälningar.
– Det är beklagligt. Det händer fortfarande att vi beskjuts också, säger Daniel Hjerpe.
Men siffrorna från förra året kan ändå tyda på att trenden är på väg att vika. Under 2012 och 2013 låg anmälningarna på drygt 200 stycken om året.
En försvårande faktor, vilka många påpekar, är att det är extremt lätt att beställa laserpekarna på nätet.
Tullen sägs heller inte ha resurser att upptäcka och beslagta mer än en bråkdel av alla laserpekare som förs in i landet.