Gröna laserpekare började dyka upp på gatorna bland ungdomar för 7-8 år sedan. Ungefär samtidigt började rapporterna om yrkesförare och räddningspersonal som beskjutits med grön laser strömma in.
– Vi fick förfrågningar från arbetsgivare om hur stora farorna egentligen är med grön laser. Så har det fortsatt under åren, säger Per Jonsson, civilingenjör på arbets- och miljömedicin inom Sahlgrenska akademin.
Skärpt lag
Fram till för ett drygt år sedan var det lagligt att köpa laserpekare med vilka styrkor som helst. Men i januari 2014 skärptes strålskyddslagen och det är numera bara tillåtet att köpa, inneha eller sälja laserpekare med styrkor upp till en milliwatt.
Den styrkan är ganska ofarlig.
– Vi bestämde oss för att köpa några billiga laserpekare med olika styrkor. Eftersom vi har tillstånd kunde vi köpa även starkare varianter, berättar Per Jonsson.
”Chockad”
Vid ett första test med en enkel testutrustning visade det sig att flera av laserpekarna var betydligt mycket starkare än vad produktbeskrivningen sa.
– Jag blev ganska chockad. Jag tänkte på de eventuella riskerna jag hade utsatt mina medarbetare för, säger Per Jonsson.
För att verifiera resultaten skickades laserpekarna till SP, Statens tekniska forskningsinstitut, i Borås.
– Deras tester visade samma sak. Och personen som utförde testerna sa att han inte var förvånad, det här hade de sett under en lång rad tester av laserpekare, säger Per Jonsson.
”Riktigt farligt”
Som exempel var en laserpekare som skulle ha en styrka på max 5 milliwatt hela åtta gånger starkare. Alltså runt 40 milliwatt stark.
– När man kommer upp i de styrkorna börjar det bli riktigt farligt. Inom ögonkirurgin använder man lasrar som är i samma klass som laserpekare på mellan 20 och 30 milliwatt, säger Jörgen Thaung, förste forskningsingenjör på oftamologmottagningen vid Mölndals sjukhus.
Om en person skjuter rätt in i ögat med en laserpekare med den uppmätta styrkan finns stora risker för permanenta ögonskador.
– Det här är riktigt allvarligt, särskilt eftersom det är så lätt att få tag på laserpekare. Dels har vi då de ”lagliga” som kan visa sig vara alldeles för starka. Men dessutom beställer ju ungdomarna starka och olagliga laserpekare från utlandet, jättelätt, säger Per Jonsson.
Risk för bländning
Förutom risken för ögonskador vid direktträffar så är även bländningsrisken överhängande.
– Bländningsrisken kan vara ännu farligare. När till exempel en busschaufför blir beskjuten kan bländningen bli så stark att personen förlorar synen i upp till en kvart. Det är ju lätt att förstå vad det kan innebära under färd, säger Per Jonsson.
Han hoppas nu att både ungdomar och föräldrar ska ta till sig informationen och bli mer försiktiga.
– Det är det viktiga, att de här farorna blir kända, säger Per Jonsson.