Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: SVT

Skatteverket extraanställer efter att ukrainska flyktingar får rätt till personnummer

Uppdaterad
Publicerad

Göteborgs stad och Skatteverket tvingas nu snabbrekrytera sommarvikarier efter ett EU-beslut som ger ukrainska flyktingar rätt till personnummer.

– Så här kort framförhållning har vi inte haft förut, säger Helene Holmström, avdelningschef socialtjänsten Centrum i Göteborg.

Skatteverket uppskattar att det finns omkring 30 000 ukrainare i Sverige som berörs av beslutet, varav cirka 20 000 kommer att uppfylla kraven för att få personnummer redan under sommaren. De får därmed rätt till bland annat bank-id, försörjningsstöd och Arbetsförmedlingens etableringsprogram.

– För ukrainarnas del så är det här bra, de har levt i limbo här i ett par år. Men det är klart att det är svårplanerat, säger Helene Holmström, avdelningschef för etableringsenheten i Göteborgs stad som ansvarar för mottagandet.

Kriget i Ukraina

Femtio extra sommarvikarier

För att möta en eventuell våg av anmälningar har Skatteverket anställt femtio extra sommarvikarier, hälften i vardera Göteborg och Stockholm. Göteborgs stad anställer omkring åtta extra personer som ska jobba med mottagandet av de ukrainska flyktingarna.

– Vi vet inte när de kommer att komma, och vi vet inte hur många som kommer att komma. Så det är en utmanande planeringssituation, säger Helene Holmström.

”Snabba kast”

Det nya beslutet togs av Europeiska rådet i mitten av juni, och i ett slag förändrades villkoren dramatiskt för de ukrainska flyktingar som har beviljats tillfälligt skydd enligt EU:s massflyktsdirektiv.

– Det är ingen normal lagstiftningsprocess utan det är en EU-rätt som påverkar på de nationella lagarna och då kan det bli snabba kast, säger Sandra Hedberg, Skatteverket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet