Samfällighetsföreningar har inte behövt hantera moms i den löpande verksamheten, men nu har Skatteverket tänkt om. Framförallt påverkas investeringar i samfälligheter före 2018.
De har redan betalat moms på investeringen, men får nu moms även på medlemmarnas betalningar.
”Får betala moms en gång till”
Varaslättens VA-samfällighet drog 2014 fram rör på landsbygden för att ansluta 180 fastigheter till det kommunala vatten- och avloppsnätet. En investering på 20 miljoner, plus fem miljoner i moms.
– Nu får vi i praktiken betala moms på samma belopp en gång till, säger Thomas Kvist, ordförande i Varaslättens VA-samfällighet.
I klippet hör du honom berätta hur de nya reglerna påverkar samfälligheten.
Utbrett problem
Villaägarnas riksförbund säger till SVT att problemet är utbrett och att de uppmärksammat Skatteverket på konsekvenserna.
– Det är flera som hör av sig till vår rådgivningsavdelning och berättar om orimliga konsekvenser, säger Jonathan Lindgren, samhällspolitisk expert på Villaägarnas riksförbund.
Skatteverket har kommit fram till att det inte går att fortsätta att ha samfällighetsföreningar utanför momssystemet, med motiveringen att det strider mot EU:s praxis.
– Jag har full förståelse för att det här kan kännas orättvist eller konstigt. När man räknar på det ska man inte glömma bort att den som är momspliktig också kan kvitta momsen, säger Pia Kjell på Skatteverket.
Kan avgöras i domstol
Men i samfälligheter där allt handlar om en enda investering, kan föreningen inte dra så stor nytta av att kvitta moms, eftersom de har få andra utgifter utöver själva lånet.
– Då blir det inget kvittande, utan man har bara en väldigt stor utgift som blir större, säger Jonathan Lindgren.
Enligt Skatteverket har nu ett flertal samfällighetsföreningar valt att driva frågan vidare till Högsta förvaltningsdomstolen.
I klippet nedan hör du Pia Kjell på Skatteverket:
Vad gör en samfällighetsförening?
Via samfälligheter sköter fastighetsägare gemensamt till exempel värme, vatten, vägar, lekplatser och containrar vid städdagar.
Det finns enligt Lantmäteriet omkring 45 000 samfällighetsföreningar i landet med totalt 1,1 miljoner fastigheter som medlemmar.