Skolbråk får borgerliga politiker att se rött

Uppdaterad
Publicerad

En ny planerad skola och ett nytt stadshus kommer förmodligen innebära ett maktskifte i Skara redan innan nästa års val.

Anledningen är att Folkpartiet lämnar alliansen och stödjer Socialdemokraterna i en 400 miljoner kronors satsning på dessa nybyggnationer i Skara. En investering moderaterna hävdar är oansvarig.

– Det är ett för riskfyllt projekt, säger Charlotte Nordström (M), kommunstyrelsens ordförande i Skara.

Alla partier i Skara är sedan länge överens om att den slitna Teglaskolan måste ersättas. De rödgröna vill riva och bygga en ny för 330 miljoner kronor, och samtidigt flytta över Djäkneskolans elever till nybygget. Man får därigenom en istället för två skolor. Samtidigt bygger man om och flyttar över all kommunal verksamhet till Djäkneskolan för ytterligare 70 miljoner kronor.

De styrande allianspartierna med moderaterna i spetsen vill hitta en billigare lösning än de rödgröna – men, det vill inte Folkpartiet, och har därför lämnat alliansen.

– Okay, det kostar. Det är självklart, men det gör det ju, säger Karl-Gustav Bynke, gruppledare för Folkpartiet i Skara. Han anser att det viktigast är att man kommer igång med bygget och att moderaterna inte har ett alternativ till de planer som är framtagna nu.

Skolfrågan avgörs slutligen i fullmäktige i november. Men eftersom de rödgröna, tillsammans med folkpartiet, nu är i majoritet – så blir det märkliga konsekvenser om inte alliansen efter det väntade skolbeslutet lämnar sina poster. De skulle behöva arbeta utifrån den budget som Socialdemokraterna lägger fram.

– Det vore makabert, säger Karl-Gustav Bynke (FP).

Hur den väntade nya maktkonstallationen i Skara kan komma att se ut är dock för tidigt att säga.

– Det får vi ta tag i efter fullmäktiges beslut i november, säger Fredrik Nordström (S) oppositionsråd i Skara.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.