I klippet ovan följer vi med till Tuva och hennes mamma berättar om vad hon tycker om situationen idag.
Det var i juni som SVT Nyheter Väst träffade Tuva Sillrén och hennes föräldrar. Tuva har en intellektuell funktionsnedsättning och föräldrarna berättade då att deras nioåriga dotter är den som kan teckenspråk bäst på Katrinebergs grundsärskola.
Tuvas mamma Lisa beskriver fortfarande situationen som fruktansvärd.
– Man måste väl kunna få utvecklas så långt som man har möjlighet själv, säger Lisa Sillrén.
Skolinspektionen riktar nu kritik mot Katrinebergs grundsärskola i ett föreläggande. De kräver att Mölndals kommun och rektorn ska se till att Tuva får det särskilda stöd som hon har rätt till.
”Anmärkningsvärt”
Tuva har tidigare fått rätt att skjuta upp skolstarten några timmar, på grund av medicinska behov. Men istället för att senarelägga hennes undervisning har skolan helt enkelt strukit ämnen från Tuvas schema.
Det menar Skolinspektionen är ”anmärkningsvärt” och ”påverkar elevens rätt till utbildning på ett menligt sätt”. De menar också att det är otydligt om Tuva lär sig tillräckligt med teckenspråk.
Rektorn vill inte uttala sig
Rektor Carina Olsson vill inte ställa upp på intervju. I ett mail skriver hon: ”Mot bakgrund av att det gäller en enskild elev och då det är ett pågående ärende hos Skolinspektionen så uttalar jag mig inte i ärendet.”
Skolan har dock lämnat en redovisning till Skolinspektionen med ett antal åtgärder, som svar på kritiken (se faktaruta). Men Tuvas föräldrar tycker de här åtgärderna är otillräckliga och försöker nu byta till Kannebäcksskolan i Frölunda.
Fallet Tuva – Skolinspektionens kritik och skolans svar
Skolinspektionen konstaterar i ett föreläggande:
- ”Eleven utifrån sina funktionsnedsättningar har svårigheter att påbörja skoldagen enligt ordinarie schema”
- ”Skolinspektionen finner det anmärkningsvärt att skolan hanterat detta genom att anpassa bort ämnesområden snarare än att organisera verksamheten bättre utifrån elevens förutsättningar och behov”
- Mölndals kommun har gjort fel som beslutat om anpassad studiegång för Tuva utan att först utreda hur det påverkar eleven.
- Angående teckenspråket är det ”inte tydligt om eleven ges tillräcklig ledning och stimulans” och detta måste utredas.
Katrinebergs grundsärskola svarar på kritiken:
- Tuva behöver mer aktiva klasskamrater. Hon kommer därför att få två lektioner i veckan med en annan klass.
- Personalen kommer att vidareutbildas i TAKK, ett förenklat teckenspråk.
- Skolan beviljar inte senare skolstart, utan erbjuder ”stöd i morgonrutinerna” för att eleven ska kunna komma i tid på morgonen.
Så säger lagen:
Skollagens 3 §: Alla barn och elever i samtliga skolformer och i fritidshemmet ska ges den ledning och stimulans som de behöver i sitt lärande och sin personliga utveckling för att de utifrån sina egna förutsättningar ska kunna utvecklas så långt som möjligt enligt utbildningens mål.