Den kristna friskolan Hällebergsskolan i Ljungskile får kritik av Skolinspektionen. Foto: SVT

Skolinspektionen riktar kritik mot kristen friskola

Uppdaterad
Publicerad

Den kristna friskolan Hällebergsskolan i Ljungskile får kritik av Skolinspektionen. Bland annat frångår skolan kursplanen i två ämnen och all undervisning har inte vetenskaplig grund, menar inspektionen.

Göteborgs-Postens granskning av den kristna friskolan Hällebergsskolan beskriver en starkt religiös skola, där Barn och ungdomspsykiatrin, Bup, slagit larm om att elever mår så psykiskt dåligt att de försökt ta sina liv.

Tidningens granskning ledde till att skolan anmälde sig själva till Skolinspektionen som nu konstaterar att det finns allvarliga brister som måste åtgärdas – annars hotar vite på 300 000 kronor.

Frångår kursplan

Bland annat konstaterar Skolinspektionen brister i både idrottsundervisningen samt i undervisningen om sex och samlevnad.

Undervisningen i sex och samlevnad utgår från skolans trosbekännelse.

”Mycket av det som är norm i dag stämmer inte överens med en traditionell kristen syn på sex och samlevnad”, säger den tillförordnade rektorn på skolan till Skolinspektionens personal.

Enligt elever på skolan ska lärare använt både bibelord och bibelcitat i undervisningen, samt ha uttryckt sig kritiskt till homosexualtiet.

När det gäller idrott ingår enligt kursplanen flera pardanser – men någon sådan dans lärs inte ut på Hällebergsskolan eftersom ”fysisk kontakt innan giftermål” inte ska förekomma, enligt frikyrkan Hällebergsförsamlingen som är huvudman för skolan.

Vilar inte på vetenskaplig grund

Enligt skollagen ska utbildningen grunda sig på vetenskap och beprövad erfarenhet. Men i de naturvetenskapliga ämnena jämställer eller förespråkar flera lärare religiösa berättelser om människan och jordens ursprung med de vetenskapliga teorierna. Lärare ska ha framfört att de själva anser att det är mest troligt att Gud skapat jorden, och vid samtal med Skolinspektionen säger läraren att ”det inte går att veta om det skett på ena eller andra sättet”.

Skolinspektionen påpekar också att skolan ska se över att deras värdegrundsarbete omfattar samtliga diskrimineringsgrunder för att öka respekt och solidaritet med människor, även utanför gruppen. Skolan måste också se till att det finns en elevhälsa som arbetar både förebyggande och hälsofrämjande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.